Odlazak kralja srpske pesme i meraka

Legendarni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u utorak, 6. aprila, od posledica korona virusa u 86. godini. Tozovac je 5. marta, tokom dana, primljen u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu sa potvrđenim koronavirusom i upalom pluća.

Pevač je bio priključen na kiseonik, a kada je primljen u bolnicu bio je u teškom stanju, ali stabilno. Međutim, Tozvac nažalost nije uspeo da pobedi koronavirus.

Tozovac je rođen je u Kraljevu 1936. godine, od oca Svetozara Toze Živković,a po kojem je i dobio nadimak, i majke Budimke. Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva.

Popularni Tozovac je prema mišljenju stručne javnosti važio za jednog od najboljih stvaralaca i interpretatora srpske soul muzike, uz Tomu Zdravkovića, Predraga Cuneta Gojkovića i Vasiliju Radojičić.

Njegove pesme predstavljaju znatan deo riznice narodne muzike u Srbiji. Svi znaju hitove kao što su „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima. Tozovac je rodjem 22. januara 1936. godine u Kraljevu.

Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine. Već sa 10 godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku. U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima. Prve pesme objavio je u novembru 1965. godine, a od tada do danas snimio je preko 20 albuma i 30 singlova.

Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, SAD, Kanade i Australije. Nastupio je na brojnim festivalima poput „Beogradskog sabora“, „Pesme leta“, „Hit parade“ i drugih, gde je osvajao prestižne nagrade. Povodom 60 godina Radio Televizije Srbije (RTS) uručena mu je nagrada Zlatni mikrofon za doprinos muzici i uspešnu karijeru. Tozovac je igrao sebe u filmu „I bog stvori kafansku pevačicu“, u režiji Jovana Živanovića.

Tokom pandemije virusa korona govorio je koliko mu teško pada izolacija i kako provodi vreme, ali i i ko brine o njemu.

„Ko se nadao da će ovaj virus biti ovoliko rasprostranjen. To nije samo u lokalu, zahvatilo je ceo svet. Ovo je neko novo zlo! Imali smo Variola veru, pa kugu, sve smo to preživeli, a ko se nadao da će ovako nešto da nas snađe sada“, rekao je tada Tozovac. „Prošao sam dosta toga. Ovo jeste strašna stvar koja nas je zadesila, ali bilo je i gorih koje ne mogu da se porede. Okupacija 41. godine, zlo nad zlim. Niste smeli na ulicu da provirite, policijski čas. Rođen sam u Kraljevu 1936. godine, a taj grad je bio najveće srpsko stradalište. Ja sam jedno od tih siročića koji su preživeli. Oca su mi streljali, kuma koji je imao 12 godina. Strašna su to sećanja“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *