Sajber nož ubija rak

Sajber nož je nova nada za pacijente sa tumorima koji se ne mogu tretirati konvencionalnom radioterapijom,a  koji zahtevaju kompleksne operacije ili se ne mogu podvrgnuti klasičnoj operaciji…   Revolucionarnost novog metoda u lečenju opake bolesti sve više dobija potvrdu i u praksi.

Medjutim, u moru „spasonoisnih“ recepata i metoda lečenja karcinoma mnogi pacijenti gotovo i da nisu čuli za sajber nož. Šta je sajber nož i na koji se način koristi  u lečenju tumora?
– Reč je o prvom i jedino u svetu poznatom robotizovanom sistemu lečenja velikog broja tumora na različitim mestimu organizmu. Veoma je osetljiv i precizan, na milimetarskom nivou. Sa ovim sistemom, tumori mozga, kao i oni koji se nalaze u ostalim delovima tela mogu se tretirati visokim dozama zračenja. Šta više, zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od neželjenih efekata zračenja – kaže dr Čedomir Vukić, predstavnik atinske klinike Iatropolis za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i Bosnu i Hrcegovinu. –  Tretman se vrši pomoću uredjaja, tj. kompjuterski kontrolisanog robota, koji se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz stotine različitih uglova.

Naš sagovornik dalje ističe da je sajber nož u stanju da odredi mesto tumora pomoću veoma preciznog kompjuterski kontrolisanog robotskog sistema i modernog sistema za pozicioniranje pacijenata.

– Svi ovi sistemi omogućavaju lečenje visokom preciznošću. Uredjaj je u stanju da zračenjem tretira tumore mozga i tumore na ostalim mestima u telu, posebno one koji su teško dostupni, u isto vreme štiteći zdravo tkivo. Sajber nož je uredjaj kojm se sprovodi stereotaktična radioterapija i moguće je, u odredjenim slučajevima u samo jednoj sesiji, visokim dozama radijacije (fokusirani linearni snop ), potpuno uništiti tumor nakon preciznog odredjivanja njegovih 3D koordinata. Medjutim, u zavisnosti od veličine tumora, lekari se mogu odlučiti na promenu tretmana u više sesija (najčešće tri do pet) kada je u pitanju frakcionisana stereotaktična radioterapija – naglašava dr Vukić.
Sajber nož se koriti za lečenje tumora mozga, pluća, dojke, jetre,  materice, jajnika,  karlice, pankreasa, bubrega,  prostate, kao i melanoma, debelog creva  i bešike. Takođe i sarko, heptocelularni karcinom, arterovenoznemalformacije, adenom hipofize, glioblastom multiforme i recidive  tumora ili regiona koji su već tretirani zračenjem.

Brojne su prednosti lečenja karcinoma sajber nožem, a pre svega pacijneti su pošteđeni hirurške intervenije jer mnogi od njih ne žele komplikovane operacije, koje sa sobom nose veliki rizik posebno u slučaju postojanja udruženih bolesti i lošeg opšteg stanja bolesnika.
– Upotrebom sajber noža u  potpunosti se smanjuje oštećenje zdravog tkiva oko tumora, dok obavlja lečenje visokom preciznošću sa tačnošću od jednog milimetra. Tretman se može završiti za samo 1-5 ponavljanja. Lečenje se obavlja u realnom vremenu – direktno se prate pokreti tumora i pacijenta uz pomoć navigacionog sistema i tehnologijom kompijuterizovanog robota.
Dakle, robot detektuje spontane promene koje se dešavaju u toku terapija kako bi ih ispravio  – pojašnjava dr Čedomir Vukić.
Medju prdnostima lečenja sajber nožem valja istaći da robotizovani uređaj može da tretira više tumora istovremeno, metoda je bezbolna, anestezija najčešće nije potrebna, ne zahteva bolničko lečenje i pacijent se odmah posle tretmana može vratiti normalnim životnim aktivnostima.

Tomo terapija

Linearno akceleratorni uredjaj ( linearno fokusirani snop ) kompjuterski kompletno kontrolisan.
– Najveći problem koji se javljao kod terapije tumora zračenjem, je bila nemogućnost da se deluje samo na obolelo tkivo. Zračenje se širilo i na okolna, zdrava tkiva i delovalo štetno, dovodeći do mnogih negativnih pratećih pojava. Ovim problemom se bavila privatna kompanija TomoTherapy iz Viskonsina, SAD, koja je u saradnji sa Univerzitetom ove američke države došla do rešenja.

Tomo Therapy sistem omogućuje da se, kao nikada do sada, precizno „gađaju“ obolela tkiva i da se količina zračenja koja dopire do zdravih delova smanji na minimum – objašnjava precizno dr Vukić.

U tomo uređaju je iskombinavano više postojećih tehnologija da bi se omogućilo da doktori koji obavljaju zračenje mogu da precizno odrede položaj tumora i da u realnom vremenu na monitoru imaju njegovu sliku. Sistem „sočiva“ za usmeravanje zračenja je tako projektovan da se zraci mogu vrlo precizno usmeravati, ali i određivati njihov intenzitet. Koliko je bitno odrediti tačan položaj obolelog tkiva, govori i činjenica da je svako tkivo u organizmu sklono malim pomeranjima, pa je često bio slučaj da, umesto tumora, zdravo tkivo bude izloženo radijaciji.
–  Tretman se može vršiti u 10-15 sesija, uz selektivno tretiranje tumora . Thomo therapy se može koristiti u lečenju svih tumora, posebno preferira tretiranje većih površina tumora koji se nalaze na mestima rizičnim za hirušku intervenciju – kaže na kraju sagovornik Ritma vremena.

Za sve one koji žele da kontaktiraju dr Čedomira Vukića i raspitaju se za način kako zakaati pregled i lečenje na atinskoj klinici dajemo njegov mejl i telefone: +381 60 322 99 99, +381 63 812 00 00, cedomir.vukic@gmail.com. O radu Iatropolisa možete da se informišete i na sajtu www.iatropolis.net.

Zdravko Elez

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *