Lek stiže iz Indije?

Indijski proizvođač farmaceutskih sastojaka „Lasa superdženeriks“ saopštio je da je pokrenuo saradnju sa Institutom za hemijsku tehnologiju iz Mumbaija kako bi započeli rad na favipiraviru, eksperimentalnom leku protiv novog koronavirusa.

„Svim zajedničkim snagama naporno radimo na istraživanju favipiravira, antivirusnog leka koji ima dosta potencijala u borbi protiv širokog spektra virusa. Preduzećemo sve potrebne korake da bismo dobili dozvolu od indijske Agencije za kontrolu lekova, kao bi se lek našao na indijskom tržištu što pre“, rekao je doktor Omkar Herlekar, predsednik izvršnog odbora kompanije „Lasa superdženeriks“.

Favipiravir je antiviralni lek širokog spektra koji je prvo razvila japanska kompanija „Tojama hemikal“ protiv RNA virusa, poput gripa, žute groznice, ebole, norovirusa i enterovirusa. U Indiji ovaj lek nije zaštićen nijednim patentom. 20. februara, pekinška kompanija „Sihuan farmasutikal holdings“ počela je testiranje leka na pacijentima zaraženim koronavirusom. Slično se radi u Japanu i Južnoj Koreji.

Doktor Herlekar kaže da se čekaju podaci kliničkih ispitivanja u Kini, a čim ih dobiju, za oko 2 nedelje, „Lasa“ će početi sa studijama biološke raspoloživosti i bioekvivalentnosti pre nego što bude tražila dozvolu da se lek nađe na indijskom tržištu. Kako prenose strani mediji, Kina želi da favipiravir unese u svoju zvaničnu listu ljekova protiv covid-19 jer je prošao klinička ispitivanja sa odličnim rezultatima i bez značajnih nuspojava.

Kako se navodi, istraživanja su pokazala da su se pacijenti lečeni favipiravirom brže oporavljali, posebno njihova pluća. Treća državna bolnica u Šenženu je sprovela istraživanje nad 80 pacijenata, a 35 je primilo ovaj lek. Rezultati su pokazali da su oni koji su primili lek kroz 4 dana bili negativni na koronavirus, dok je ostalima bilo potrebno 11 dana.

Pacijentima koji su primali favipiravir plućna slika se popravila za 91.43 odsto, u odnosu na 62 odsto onih koji nisu bili dio te grupe. Slično je pokazalo i istraživanje nad 120 pacijenata bolnice Žongnan Univerziteta u Vuhanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *