Радост уз бадњаке широм отаџбине и дијаспоре

Срби широм отаџбине и расејања славе Бадње вече палењем бадњака испред храмова. Традиционалној прослави  на Светосавском платоу на Врачару присуствовао је патријарх српски г. Иринеј, који је рекао да у данашње време има много невоље и брига и пожелео да нас Бог сачува свих невоља. Патријарх је честитао је празник српском народу и пожелео им, и онима у отаџбини, али и онима у расејању, да им Бог дарује мир, слогу и љубав.

Фотографија корисника Mirjana Radetić„У наше домове данас ће бити унет бадњак, то храстово дрво јако и снажно по својој природи, али са пуно симболике“, указао је Иринеј и испричао да оно симболизује живот, рођење Исуса Христа, његов улазак у овај свет, у наше домове и срца.Фотографија корисника Mirjana Radetić

„Али и да бадњак уђе у све наше установе, у наше научне установе, просвете установе, војску која нас штити и да све оно што је наше буде осветљено светлошћу дрвета живота, односно светлошћу Христовом“, рекао је Иринеј.

Каже да у данашње време има много невоље и брига и пожелео да нас Бог сачува свих невоља, као што нас је, наводи, чувао кроз историју.

„Нека бог благослови и наше Косово, тај наш свети крај, нашу свету земљу, наш Јерусалим. Тамо где су наше светиње, тамо где је стварана наша историја, где је никла наша култура, тамо где се подизала наша духовност, ту нашу отачку земљу да нам Господ сачува и да остане народу нашем, коме је увек припадала и била његова, да то буде данас и сутра“, поручио је Иринеј.

Он је пожелео срећан празник уз најрадоснији поздрав „Мир божији, Христос се роди“.

У правом божићном амбијенту, који је направила снежна вејавица, окупила се велика маса света, при чему је огромне бадњаке за ову прилику донела из тамошњих шума група верника Боке Которске. Патријарх је народу честитрао празник, док се на платоу по традицији точило кувано вино.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *