„Историјски потписи“ у Трамповом кабинету

У Овалној соби Беле куће у Вашингтону данас су делегације Београда и Приштине потписале споразум о нормализацији економских односа.

У Овалној соби, која је канцеларија председника САД Доналда Трампа, постављена су додатна два стола за којим су седели, свако на својој страни, председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, а у средини шеф америчке државе.

Након потписивања документа Вучић и Хоти су „свој“ примерак прослеђивали Трампу, који је на споразум стављао свој потпис. Церемонији потписивања присуствовале су и две делегације.

Амерички председник Доналд Трамп после потписивања споразума изјавио је да су се „Србија и Косово сагласили да нормализују економске односе“ и поздравио „огроман помак“, постигнут више од деценије након што је јужна српска покрајина прогласила независност. Он је споразум назвао историјским и поручио да се радује да посети „обе земље“ у не тако далекој будућности.

Председник Србије Александар Вучић са америчким председником у Овалној соби

„Заиста је историјски“, рекао је Трамп док је стајао поред председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија у Овалној соби Беле куће.

Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, рекао је председник Србије Александар Вучић.

У тексту споразума нема тачке десет, нема признања, људи у Србији могу да одахну, истакао је.

„Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли“, рекао је Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

„Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас“, рекао је Вучић.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

Александар Вучић са Доналдом Трампом и Меланијом Трамп

Председник Србије Александар Вучић одговорио је данас на поједине изјаве да српска делегација није доживела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.

„Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желео да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање“, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу. Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.

Председник каже да су Газиводе кључна ствар око које се косовска делегација свађала између себе.

Каже се да се две стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енрегетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подели енергетске ресурсе језера Газоводе – рекао је Вучић шта стоји у споразуму, а потом појаснио:

“Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтели да откривамо и једни и други смо ћутали – зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да поделимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Он је додао да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

“Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо део енергетских извора, дакле реч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Сртуја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тићу Српске православне цркве.

Како је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Вашингтону да је, након потписивања споразума у Белој кући, делегација Србије имала дуг билатералан сусрет са председником САД Доналдом Трампом.

„Од изузетног је значаја потписати билатерални споразум са САД и захвалан сам Трампу, а посебно хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима“, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о многим темама, од односа Србије и САД, до свих изборних кампања.

Вучић је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, те да је он поновио позив америчком председником да посети нашу земљу, што би, подсећа, био први пут после доласка Џимја Картера.

Вучићу кључеви Беле куће

Председник Србије Александар Вучић током потписивања споразума у Белој кући

ПредседникВучић добио је од америчког председника Доналда Трампа симболично кључеве Беле куће. Вучић је, у изјави новинарима, пренео да је имао добре билатералне разговоре са Трампом, који су донели добре ствари за нашу земљу.

„Добио сам и посебну поруку коју ми је написао Трамп. Добио сам и кључеве од Беле куће, и Трамп ми је рекао приликом уручивања: ‘увек можеш да уђеш овде’“, пренео је он.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *