Proslavio u svetu Srbiju i srpske narodne nošnje

Srpski modni fotograf i svetski priznati grafički dizajner Pavel Surovi iz Kisača ostvario je neverovatan uspeh na medjunarodnim fotografskim umetničkim takmičenjima prezentujući Srbiju uspeo je samo za 3 meseca da sa svojim umetničkim fotografijama osvoji čak 23 zlatnih medalja širom sveta. Pored zlatnih medalja srpski fotograf Pavel Surovi je osvojio i 30 srebnih i više od 30 bronzanih medalja i na stotinu pohvala.

Dva puta je zaredom je proglašem za najboljeg modnog fotografa u Rusiji na medjunarodnom IBEFF Etno moda festivalu. Proglašem je za najboljeg fotografa portreta u Češkoj na medjunarodnom foto salonu Bohemija u Pragu. U Sloveniji je dobitnik zlatne medalje Foto saveza Slovenije u kategoriji serija i proglašen najboljim autorom i fotografom 23. Celjskog foto salona. Na medjunarodnim foto takičenjima u umetničkoj fotografiji Belgiji i Gruziji je uzeo po 2 zlatne medalje u 2 foto kategorije kolorna i crno bela fotografija.

Pavel Surovi je svetski poznati grafički dizajner, fotograf, kolekcionar i ljubitelj narodne nošnje koji je kroz svoj rad prikazuje tradiciju i materijalnu kulturu, ali na nov i specifičan način.

Osvojio je još bezbroj medalja u Francuskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Kipru, Severnoj Makedoniji, Islandu, Nikaragvi…

„Ponosan sam što predstavljam Srbiju u najboljem svetlu na svkm svetskim prestižnom fotografskim takmičenjima. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne steroitipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice.

Najviše sam ponosan što ove fotografije u narodnim nošnjama prezentuju Kulturni centra Kisač, Grad Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture – Novi Sad 2022 i Srbiju širom sveta! To je jedan novi svet Balkana izmedju duhovnog i svetskog

Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana.” – izjavio je srpski modni fotograf.

Sve pobedničke fotografije Pavela Surovog su iz njegovog umetničkog opusa “Corona” i “Tron” koje je uspeo da stvori u vreme pandemije i prošle godine. Na svojim umetničkim fotografija Pavel Surovi nam kroz tradiciju, priče, mitove, bajke i fikciju prikazuje upravo to što smatra najvrednijim za jedan narod a to je materijalno i nematerijalno kulturno nasledje naroda Balkana. Najviše nagradjivane su mu fotografije srpskih ratnica, andjela, svetica, grofica i kraljica. Njegove pobedničke fotografije nose nazive Templarka, Warriorka, Beli Andjeo, Arhanjel Mihailo, Sveta Tereza, Marija Magdalena, grofica Batori, kraljica Korone…

Kao modni fotograf Pavel Surovi se u svom radu nije se fokusirao na fotografisanje savremenih modnih kreacije nego upravo na narodnu nošnju Srba iz celog regiona, Slovaka, Madjara, Rusina, Hrvata, Bunjevaca, Rumuna, Turaka. U svom radu kao fotograf koristi modnu fotografiju kao način da izrazi svojsku estetiku i formu a kao umetnički izraz koristi alegorije. Poznat je po tome da sve radi sam od ideje preko kreiranja koncepta, scenografije, odabira narodnih nošnji pa sve do finalne realizacije, fotografisanja i retuširanje sve je to lično njegovo delo.

Posle svih osvojenih nagrada srpski fotograf Pavel Surovi počeo je da fotografiše novi opus pod nazivom P.S. Mira Brka. Naziv predstavlja t.j. spoj dva umetnika i sveta Pavela Surovog i Mire Brtke. Mira Brtkova je jedna od najpoznatijnim multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama. Surovi se fokusira u ovom projektu na modne kreacije Mire Brtkove, t.j. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla ali i pokušava da interpretira i objasni Mirinu perspektivu stvaranja haljina. Preko fotografije dodaje svakoj haljini kontekst i dušu.

Autor izložbe “Slava” koja je ekskluzivno prikazana u 7 kulturnih stanica Grada Novog Sada, u 2022. godini kada Novi Sad nosio titulu Evropske prestonice kulture. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu IBEFF etnomode u Sankt Peterburgu u Rusiji, na međunarodnom festivalu “Biserna grana” i na festivalima u Slovačkoj. Svojim radovima je predstavljao Srbiju na Dan ustavnosti Republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, u rezidenciji Marije Terezije, kada je ovom prilikom upriličena izložba “Slovačka Lepota”.

Dobitnik je nagrade Slovak Multimedia PRIX (2003) za najbolju multimedijalni rad u Slovačkoj republici. Osvojio je prvu nagradu žirija na takmičenja HiiiBrand (2010) u Kini za najbolji svetski brend i dobitnik je evropskog Oskara Design Angel na AdPrintFestivalu (2012) za najbolji logo dizajn u Evropi. Njegova dizajnerska rešenja objavljivanja su po celom svetu. Dve godine zaredom osvaja prvu nagrada žirija na IBEFF festivalu etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Dobitnik je mnogih priznanja za portretnu i modnu fotografiju na svetskim fotografskim takmičenjima u svetu i u Srbiji. Za samo 3 meseca je uspeo je da osvoji čak 23 zlatnih medalja na medjunarodnim svetskim umetničkim fotografskim takmičenjima po celom svetu u Rusiji, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Gruziji, Crnoj Gori, Bugarska, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turecku, Kipru, Makedoniji, kao i 30 srebnih medalja i mnogo bronzanih medalja po celoj Evropi. Ove godine je imao samostalne izložbe u Kisaču, Somboru, Novom Sadu i Beogradu. Izložba “Corona” je imala svetsku premijeru u Parizu a izložba “Prestol” je predstavljena u Mariboru u Sloveniji.

Izvor: Serbian Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *