Принц први Србин који је полетео авионом

Први Србин који је полетео авионом био је тадашњи принц, наследник српског престола, Александар Карађорђевић. То се догодило у априлу 1910. године. Био регент престолонаследник Краљевине Србије, регент престолонаследник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, краљ Срба, Хрвата и Словенаца и краљ Југославије. Александар Карађорђевић Први убијен је 9. октобра 1934. у Марсељском атентату.

Kralj aleksandar1.jpgСвестан огромног потенцијала ратног ваздухопловства и као један од заповедника српске војске, будући врховни командант у балканским ратовима и Првом светском рату регент Александар тражио је да се српске ваздухопловне снаге што пре обуче.

Већ 1912. године Краљевина Србија основала је Команду ваздухопловних снага и тако се сврстала међу првих 15 земаља на свету које су поседовале војну авијацију и ушла у топ 5 које су је користиле у ратним операцијама.

Пре тога, наредбом војводе Радомира Путника српска војска је формирала ваздушне јединице у 4 армије које су чиниле војну силу Краљевине Србије. 1909. године купљена су 4 балона по наруџби првог српског ваздухопловства, капетана Косте Милетића, из Аранђеловца.

И не само то, српска војска је обележила и светску историју ваздухопловства, јер је прва у свету срушила непријатељску летелицу са земље. Артиљеријски корпус додатног батаљона артиљеријског пука „Танаско Рајић“, Радоје Рака Љутовац из Трстеника, 30. септембра 1915. године, изнад Крагујевца, оборио је аустроугарског бомбардера марке „ферман“, који је одмах пао усред Крагујевца, у улици престолонаследника Петра; поред куће Обрена Јанковића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *