Pretrčao na Aljasci 563 km u slavu Gospoda i Srbije

Najbolji srpski ultramaratonac Jovica Spajić pobedio je na jednoj od najzahtevnijih trka na svetu – trci “itialaska 350” na koju nije moguće ni doći ukoliko ne ispuniš određene uslove.

Najvažniji je svakako onaj da prethodno moraš da učestvuješ i pređeš određene kvalifikacione trke, što je Spajić učinio tako što je slavio na ultramaratonu u Minesoti i etapnoj ekstremnoj trci u Finskoj.

Jovica je ovu trku na Aljasci prešao za sedam dana i pet sati, a ista u tom svetu važi za onu gde se vidi pravi test ljudske izdržljivosti i mentalne snage. Reč je 350 milja (563 km) pešice, trkom, kroz sneg, preko zaleđenih jezera i reka, kroz blato, preko brda i planina – bez obeležene staze – danju i noću, sa opremom i hranom za preživljavanje deset dana.

Pre samog odlaska na trku, Spajić je 20. februara na svom Instagram profilu napisao: “Vreme je za polazak. U slavu Gospoda i Srbije!”

Što se tiče same trke, takmičari se sami kreću i nose opremu za preživljavanje, a pre dolaska na cilj imaju samo šest kontrolnih punktova sa hranom i minimalnim prostorijama za spavanje.

Spajić je pažnju javnosti privukao i 2014. godine kada je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kada je uradio 30.000 trbušnjaka bez predaha. Inače je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *