Прекречен лик Здравка Кривокапића на фресци у Подгорици

Лик бившег премијера Здравка Кривокапића осликан на фресци у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици је прекречен. На месту где се налазио Кривокапићев лик данас се налази зелена мрља, пише подгорички „Дан”.

Из Црквене општине Подгорица саопштили су да се лик бившег премијера Здравка Кривокапића нашао на фресци у подгоричком Храму Христовог васкрсења искључиво по идеји фрескописца, те да за то није добио благослов од људи задужених за уметничке радове у Митрополији црногорско-приморској, ни од самог митрополита Јоаникија.

СликаКако истичу, сликање било ког политичког актера на фресци која изображава сахрану митрополита Амфилохија није било у плану, нити се о тој идеји уопште говорило.

„Дубоко свесна да живимо у политички подељеном амбијенту, Црква се труди да се увек и у свему издигне изнад дневно политичких и партијских активности, призивајући и примајући у своју заједницу сваког човека без обзира на његову партијску или идеолошку припадност.

Лик бившег премијера Здравка Кривокапића, који је насликан у току ноћи, када иначе фрескописац ради на дефинисању ликова, искључиво је идеја самог фрескописца, који се при његовом осликавању није консултовао, нити за то добио благослов, ни од људи задужених за уметничке радове у Митрополији, ни од самог митрополита Јоаникија”, саопштено  је из Црквене општине Подгорица.

Они додају да колико је одлука да се историјском догађају, сахрани митрополита Амфилохија, не дају било какве политичке конотације исправна, показује и реакција јавности на овај, искључиво по расуђивању иконописца, насликани лик.

„Његово осликавање је био одмах повод да се поново покрене лавина коментара, расправа, међусобних оптужби, клевета, увреда и свега онога што нас као народ и браћу разједињује. А то је потпуно супротно духу Цркве, нарочито митрополита Амфилохија око чијег одра смо се тога дана сви сабрали у братској љубави и слози.

Сигурни смо, а томе сведочимо сваког дана, да је и митрополитов гроб већ постао ново духовно огњиште око кога се стотине верника свакодневно сабира тражећи и налазећи у молитви његову помоћ, заштиту и утеху”, закључује се у саопштењu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *