Химна Срба муслимана

Химна Срба муслимана je једна од најлепших песама Османa Ђикићa, Србина муслиманске вероисповети из Босне и Херцеговине. Бавио се књижевном радом и политиком, а био је аутор драма и публициста. Рођен је 7. јануара 1879. године у Мостару, а умро је 30. марта 1912. године у родном граду.

Такође, важна је чињеница да је Ђикић био оснивач културног друштва босанско-херцеговачке муслиманске омладине „Гајрет“ и да је 1909. године изабран за генералног секртетара.

Неке од његових најпознатијих песама су „Ој кадуно, коно моја“, „Ђаурко мила“ и родољубива песма „Српска вила“, Такође, написао је драме „Златија“ (1905. године), „Стана“ (1906.) и „Муџахир“ из 1909. године.

Оно што је посебно занимљива чињеница јесте да је Осман Ђикић био човек који је показивао свету како се треба односити према различитим верама и колико је верска толеранција важна.
Осман Ђикић умро је од туберкулозе 30. марта 1912. године, а иако је живео веома кратко, оставио је огроман културно-друштвени утицај на Балкану. Године 1941. усташе су спомен-турбе порушиле, а обновљено је после Другог светског рата. Такође, после повлачења српских снага, у јуну 1992. године, спомен-турбе су минирали припадници ХОС-а (Хрватске одбрамбене снаге). Спомен-турбе је делимично обновљено 1998. године.
Ево једне од његових најлепших песама „Химна српских муслимана“:
Osman Đikić - Wikiwand
„Хај, нек јекне пјесма лака,

Чедо нашег срца, жарка,
Нек напуни св’јет!
Мис’о наша света чиста,
Кô прољетно сунце блиста,
Кô априлски цв’јет.

Нек одјекне, нек се ори,
Наша нам је душа збори,
Појмо сложио ој!
Света вјера нам не крати
Именом се својим звати,
Љубит’ народ свој!

Појмо пјесму, браћо мила,
Правда ј’ увјек побједила,
Правду воли Бог.
У помоћ ће Аллах бити,
Свету своју милост слити
Врху праведног.

Појмо пјесму, нек се вије,
Нека братску љубав сије
Кроз наш завичај!
Српска вила ено хити,
Да нам ловор-вјенце кити,
Појмо сложно хај!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *