Поштанска марка са ликом Саве Мркаља

Одштампана је поштанска марка посвећена првом реформатору српске ћирилице Сави Мркаљу поводом великог јубилеја – 240 година од његовог рођења и 190 година од смрт.и

На слици може бити: текстПредсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је истакао да је штампањем поштанске марке указано достојно поштовање првом реформатору српске ћирилице Сави Мркаљу поводом великог јубилеја – 240 година од његовог рођења и 190 година од смрти. Поштанска марка је одштампана у сарадњи са Поштом Србије. Штампање марке је завршено у овој години, док ће се промоција одржати крајем јануара.

Сава Мркаљ се родио 1783. године у селу Сјечинак на Кордуну, у Војној крајини. Током свог радног вијека био је српски учитељ, монах и филолог. Ипак, за српску историју је најзнајачајнији по дјелу које је написао 1810. године „Сало дебелог јера либо азбукопротрес“ у којој се залагао и понудио рјешење за реформу српског писма и језика. Мркаљ је у том дјелу поставио два основна начела на којима и данас почивају наше писмо и језик.

То су начела: један глас једно слово и пиши као што говориш. Многи мисле да је ово језичко правило поставио Вук Стефановић Караџић, а заправо он је то преузео од Мркаља, што је јавно и признао. Наиме, у предговору свог дјела „Писменице сербскога језика“ Вук Стефановић истиче „не могу друге азбуке употребити него Меркајилову, јербо за серпски језик лакша и чистија не може бити од ове“.

Свој живот Мркаљ је окончао 1833. године, када је у својој педесетој години живота, преминуо у душевној болници у Бечу. Неколико дана прије смрти посетио га је Вук Стефановић Караџић. Њему је Мркаљ поклонио своју свеску од десетак пјесама које представљају доказ о Савиној пјесничкој надарености. Упркос свему што је урадио за српско писмо и језик, Сава Мркаљ је остао заборављен и у сјенци Вука Стефановића Караџића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *