Сећање на јунаке краљевске војске

На данашњи дан 1942. године, мој отац Краљ Петар Други постхумно је одликовао јунаке ЈВуО који су у борби против непријатеља положили своје животе на олтар Отаџбине, капетане Јована Дерока и Николу Младеновића, поручнике Симу Узелца, Милутина Бојовића и Луку Љумовића. Наредбу о одликовању је потписао велики Слободан Јовановић, у то време председник Краљевске владе.

Јован Дероко је прави пример трагедије нашег народа у Другом светском рату и поделе која нас је много коштала. Перспективни официр, човек који се снажно залагао за заједничку борбу регуларне Краљевске војске и комунистичког покрета против нациста, пао је од руке оних које је обучавао како да се боре, пошто сами нису имали довољно обученог официрског кадра.

Сећање на Дерока и Симу Узелца и данас чува прелепа песма «Над Краљевом жива ватра сева». Једна од важних поуки ове песма је да на освету позива само Симина мајка, мајка оног човека који је пао од Немаца.

Поука која још у време када је песма настала, након борби за Краљево октобра 1941. године, говори ко није желео братоубилачки рат, који је био наметнут из Москве.

Нека је вечна слава јунацима!

Делим слику из личне архиве мог оца.

 

Текст: Престолонаследник Александар Карађорђевиж (преузето са Фејсбука)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *