Поново се огласила звона српског храма у Загребу

После више од два месеца огласила су се звона и јутрос је служена литургија у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, јавили су из Информативне службе Епархије загребачко-љубљанске

Саборни храма Преображења Господњег тешко је оштећен у земљотресу који је погодио Загреб 22. марта 2020. године. Због ове природне непогоде, какву ни најстарији становници главног града Хрватске не памте, богослужбени живот загребачких православних хришћана морао се одвијати на Светом Духу, у гимназијској капели Светог Саве.

Приликом земљотреса са свода храма су отпали делови живописа са малтером. Оштећен је и црквени инвентар. Сутрадан, статичари су установили да поред храма, ни црквена зграда у Илици 7 није за употребу.

Боравак у храму није био безбедан, јер је постојала опасност од урушавања цигала са свода и делова преосталих фресака. Зграда Црквене општине добила је жуту ознаку, којом се означавају привремено неупотребљиви објекти.

Након пада димњака, у крову су остале бројне рупе, које су по хитном поступку саниране, како би било спречено прокишњавање. Због претњи да делови димњака и фасаде падну на улицу и повреде неког од хиљада људи који туда свакодневно пролазе, ангажовани су ватрогасци који су скинули шут са крова.

Упоредо са чишћењем храма, кровишта и улица које окружују Епископско седиште, приступило се изради пројеката за скеле, за чије постављање је било потребно добити дозволе надлежних органа. Најпре је постављена скела око зграде.

У згради су смештене епархијске и црквеноопштинске канцеларије, важна архивска грађа, али и епархијски музеј у коме се чувају бројне драгоцености.

Музејски експонати нису претрпели оштећења приликом земљотреса, за разлику од зидова на којима су били изложени. Многи су експонати премештени, а музеј ће до даљњег бити затворен за јавност.

У приземљу зграде налазе се пословни простори које Црквена општина издаје. Црква има одговорност према закупцима којима је у обавези да у најкраћем року омогући да се безбедно баве својим делатностима. Приходима који се остварују издавањем локала покривају се трошкови Православне гимназије, чији је Црква оснивач, а из истих извора ће се покривати и трошкови санације храма – наведено је у саопштењу Епархије загребачко-љубљанске.

 

У саопштењу се наводи да ће од недеље бити настављен редован богослужбени живот у Светопреображењском храму, према уобичајеном распореду.

Богослужења ће се одвијати под радно-заштитним скелама, које су постављене ради извођења рестаураторских радова и безбедности верника, а скеле су постављене уз одобрење Градског завода за заштиту споменика културе и природе. Приликом богослужења и даље је потребно да се сви придржавају неопходних мера здравствене заштите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *