Ponos dijaspore: Milićevići imaju devetoro dece!

Vesna i Slobodan Milićević žive nedaleko od Vićence u Italiji, imaju osam sinova i ćerku i ne nameravaju tu da stanu

Srpska porodica, koja živi nedaleko od Vićence, slovi za jednu od najbogatijih srpskih porodica u dijaspori, ali ne zbog novca, već zbog ljubavi i dece koja krase njihov dom. Vesna i Slobodan Milićević iz Medveđe, koji već 20 godina žive i rade u italijanskom mestu Kastelgomberto mogu da posluže kao primer sunarodnicima i u matici i u dijaspori.

Vesna i Slobodan nedavno su dvadeset godina braka proslavili rođenjem devetog deteta. Posle osam sinova, rodila se ćerkica Mila. A ponosni roditelji uglas su rekli da ne nameravaju tu da stanu i da Mila svakako zaslužuje barem još dve sestre.

Sva deca porodice Milićević rođena su u Italiji. Najstariji sin Luka rođen je 2005. godine, potom Stefan 2006, pa Đorđe 2008, Aleksa 2010, Nikola 2012, Dušan 2016, Petar 2018 i Pavle 2020. To što su rođeni i žive daleko od svoje otadžbine ne sprečava ih da gaje tradicionalne vrednosti, a roditelji se trude da nikada ne zaborave odakle potiču.

– Pre 23 godine došao sam u Italiju ne znajući ni gde idem ni šta me čeka. Radio sam dnevno i po 18 sati kako bih obezbedio novac za porodicu. Dvadeset godina nismo putovali na odmor. Ali, ništa nije bilo teško ni Vesni ni meni i ne žalimo se kad vidim šta imamo – priča Slobodan, a Vesna dodaje da je došla posle srednje škole u Italiju da radi jer porodica nije mogla da joj priušti studiranje na fakultetu u Novom Sadu koji je želela da upiše.

Tada su zasita živeli teško, a kad im se rodio prvi sin, nisu imali novca ni da kupe kolica za bebu.

Porodica Milićević, Italija

– Uz Božju pomoć i veliki rad napredovali smo i u međuvremenu, kako se koje dete rađalo, ne samo da možemo da im sve priuštimo, već smo uspeli i da, dok sam bila trudna sa šestim detetom, kupimo kuću u kojoj danas živimo, a prošle godine smo najstarijeg sina častili sa stanom na Zlatiboru – ističe Vesna.

Danas Milićevićima novac nije problem iako imaju velike troškove. Ali uspeli su da se situiraju zahvaljujući svom vrednom i poštenom radu. Ni Vesna ni muž ne odmaraju nikad, sem kad su veliki crkveni praznici.

Njen radni dan počinje u 5.30 a završava posle ponoći. Dok je suprug na poslu, Vesna obavlja kućne poslove. Od spremanja doručka i ručke za sve, odvođenja dece u školu i na treninge, čišćenja i održavanja kuće.

Porodica Milićević, Italija

 

Deca joj pomažu, svako koliko može. Deci kuva i sprema tradicionalnu srpsku hranu, svakog dana mesi hleb a i pite su redovno na stolu.  Kao i kolači koje takođe sama sprema.

Dvojica najstarijih sinova već su se pridružili ocu u fabrici i krenuli da sami zarađuju.

– A troškovi su veliki, samo za struju, gorivo i komunalije mesečno ode preko 1.000 evra… Sa dva auta vozimo decu na treninge i takmičenja. Bave se sportom, treniraju košarku, fudbal… I svi navijaju za Crvenu zvezdu – priča Slobodan, a Vesna dodaje da sva deca u obdaništu i školi perfektno pričaju italijanski.

Međutim, kada dođu kući, svi pričaju samo srpski.

– Svima nam je želja da se jednog dana zajedno vratimo u Srbiju – kažu Milićevići.

Ovu neverovatnu porodicu obišao je nedavno ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević.

– Vesna i Slobodan verovatno su najbogatiji bračni par u srpskoj dijaspori. Njihovo bogatstvo ne ogleda se u bankovnim računima, kompanijama i nekretninama, već u onome što zaista najviše vredi, a to je zdrava i srećna porodica koja broji, kako oni kažu – za sada, ukupno 11 članova – rekao je ministar.

Prilikom posete, ministar Milićević je deci podelio prigodne poklone – srpske zastave i trenerke za svakog člana porodice sa natpisom Srbija i Milićević. Imenjaku Đorđu (15), ministar je poklonio ikonu porodične slave Milićevića – Svetog Đorđa, a otac Slobodan ju je odmah sa sinom okačio na centralno mesto na zidu dnevnog boravka.

Izvor: Telegraf/Foto: Duško Vukajlović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *