Необична Литургија у необичној цркви

Свака црква је попут човјека – јединствена, непоновљива. Колико год се трудили да неку цркву саграде као копију, она ће само да личи на ону која је узор.Међу оне најнеобичније, не само у нашој помјесној Цркви, спада црква Светог Томе у Лимљанима, у Црмници, недалеко од Скадарског језера.

На слици може бити: 9 особа, Стари мост и Замак Бран

Она је 1896. године, након обилних киша, заједно са тлом на којем је саграђена и гробљем око ње, склизнула око 150 метара. Притом је остала читава, иако у њеним зидовима није било арматуре. Али, више јој олтар није окренут према истоку, него је приближно према југу, и више није равног пода, него је значајно искренута.

На слици може бити: 2 особе и текст

Данас, на Томиндан, дан славе ове цркве, Крсто и ја смо у њој одслужили Литургију. Тај коси под изазивао ми је вртоглавицу и мучнину, као да ћу добити морску болест. Једва сам се мало привикао током службе.

Новембра 2009. године одслужио сам Литургију у возу док је грабио ка Београду возећи народ из Црне Горе на сахрану патријарху Павлу, али није ми било ни приближно нелагодно као данас у нагнутој цркви Светог Томе у Лимљанима.

На слици може бити: 11 особа

Текст: Јован Пламенац (реузето са Фејсбука)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *