Pomozite porodici Arsić!

Porodica Arsić iz Rudog, malog gradića na jugoistoku Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, do pre dve godine živela je normalnim životom, a onda im se srušio svet. Iznenada je umro otac, pa je Slavica, bukvalno preko noći, ostala bez igde ičega sa troje maloletne dece.

Teško breme palo je na njena leđa, jer valja prehraniti porodicu sa 225 konvertibilnih maraka (115 evra) socijalne pomoći. Nigde nije radila niti do današnjih dana može da nađe posao, ne može da ostvari pravo na penziju, jer je muž imao vrlo malo radnog staža, pa su ona i njena deca više gladna nego sita.

Oskudevaju u svemu, pa čak i onim najosnovnijim životnim namirnicama i kako preživljavaju to samo oni znaju. Ćerka Jovanka je četvrti razred osnovne škole i kroz suze kaže da bi volela da barem nešto ima od onoga što imaju njeni vršnjaci u školi.
-Nažalost moja majka nema novca da mi to kupi. I ono što od nje dobijem odvojim za moju trogodišnju sestru Ivanu, neka bar ona ima – tužnim glasom ističe Jovanka.

Ispričala nam je i kao je učiteljica za nju u školi pravila rođendan, jer to ni u snu nije mogla da joj organizuje majka kod kuće.

-Moji drugari su u školi sakupljali pare da mi naprave rođendan i to mi je tada bio najdraži dan u životu – dok ovo govori Jovanki se za trenutak na licu pojavi smešak.

Slavicin sin Dalibor, učenik trećeg razreda srednje škole, je silom prilika brzo odrastao, a očeva smrt ga je teško pogodila i do danas , kako kaže, nije prebolio.
– Postao sam glava kuće, pitam se oko slave i svega drugoga vezanog za naše preživljavanje. Jedva čekam da završim srednju školu da nađem neki posao i da izdržavam sestre i majku – rekao nam je Dalibor .
Kako Slavica uspeva da prehrani porodicu sa 225 KM to samo ona zna.

-Prvo odvojim za struju i vodu, pa onda deci što im je najpotrebnije za školu , a zatim kupim brašno i ono najosnovnije za hranu. Ostavim sitniš da mlađoj ćerki kupim mleko i još ako nešto zatreba i tako iz dana u dan, mesec, godinu. Ni na vidiku rešenja za našu muku – žali se  Slavica .

Arsići nemaju ni kuću, ali, na sreću ne plaćaju kiriju jer je ona vlasništvo njihove rodbine. Suvišno je reći da je ovoj porodici dobrodošla svaka pomoć. Oni koji to žele mogu i da pozovu Slavicu Arsić na telefon +38765635805 i pitaju je šta joj je najneophodnije ili da direktno uplate novac na račun kod NLB banke broj: 562-00681369446-26.

Radoje Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *