„Oko sokolovo“ dobija muzej u rodnom Kaletincu

Dragutin Matić, srpski vojnik Solunac, poznatiji kao “Oko sokolovo” zbog fotografije koja je simbol Prvog svetskog rata, uskoro će dobiti muzej u rodnom Kaletincu kod Gadžinog Hana.

Zapuštena, urušena, zarasla u korov – tako je izgledala kuća čuvenog izviđača iz Prvog svetskog rata Dragutina Matića u Kaletincu kada su je naslednici ustupili opštini. Danas oni gledaju kako na temeljima stare kuće niče nova, po uzoru na originalnu.

“Puna su nam srca i duše kad vidimo posle svega da se radi, da će to ostati narodu našem napaćenom da vide odakle je Dragutin Matić otišao ispod Suve planine, čisto da vide kako je u svinjskim opancima otišao u Prvi svetski rat i sve ratove koji su ga pratili”, navodi Zoran Matić, praunuk Dragutina Matića.

Osim same kuće u kojoj je Matić rođen 1888, radiće se i reparacija predmeta koji su se tamo zatekli, kako bi i oni bili izloženi. Za obnovu kuće opština Gadžin Han izdvojila je više od četiri i po miliona dinara.

“Ostaje isti autentični stil, moravski, na originalnim temeljima, sa istim prostorijama koje su bile, gradiće se od prirodnih materijala, kamena, drveta i blata, tako da će biti u originalnom izdanju kao ranije”, navodi Slaviša Ivković, predstavnik investitora.

Sredstvima države asfaltirano je oko tri kilometara puta do sela Kaletinac, a radovi na obnovi kuće trebalo bi da budu završeni do oktobra. Tada će kuća slavnog vojnika u koju se vratio posle učešća u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu, biti uvrštena u turističku ponudu opštine, uz prirodne lepote kojima ovaj kraj obiluje.

“Uređenjem kuće dobili smo šansu da se posvetimo valorizaciji antropogenih vrednosti, s obzirom na to da je u pitanju kuća najpoznatijeg evropskog vojnog izviđača”, navodi Srđan Igić, iz Turističke organizacije opštine Gadžin Han.

Fotografija “Oko sokolovo”, koju je na Drini napravio ruski ratni fotoreporter, obišla je svet i nalazi se u mnogim udžbenicima za istoriju. A najpoznatijem Zaplanjcu pre dve decenije podignut je i spomenik u centru Gadžinog Hana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *