Младост Прњавора на Нолетовом путу

Долазак Новака Ђоковића у фебруару прошле године  у Мачвански Прњавор на отварање вртића Колибри, помогао је развијање давно замишљене идеје о оснивању тениског клуба у овом месту. Тада је на идеју да се преуреди један неуређени простор у близини вртића у тениски терен дошао садашњи председник клуба Младост Дејан Васић.

Та идеја је и реализована током пролећних месеци прошле године уз свесрдну подршку и помоћ мештана. Популарност тениса у Прњавору нагло је порасла и мотивисала велики број деце да мобилне телефоне замене рекетима и да више времена проводе бавећи се спортом, уз који уче и праве животне вредности. Круна целе ове спортске приче била је оснивање Тениског клуба Младост, 26. априла 2019. године.

-На самом почетку клуб је бројао 26 малих играча, али како се ова прича развијала у позитивном смеру у току годину већ смо имали 86 деце са рекетом. То овај клуб чини највећим у Србији. Током 2019. године одржана су два велика дечија турнира, која су била веома посећена. Након тога Клуб добија на популарности и у околним местима – каже на почетку разговора за Тамо далеко Дејан Васић, амбициозни млади тренер, који се нада да ће Младост изнедрити и будуће шампионе белог спорта.

Крајем године, захваљујући оствареним Дејановим контактима организована је посета Тениском центру Новак где су малишани имали прилику да виде трофеје набољег светског тенисера. Том приликом су упознали чари ове прелепе игре тренирајући са тренерима из Новакове академије. Поклон који су малишани однели Новаку јесте икона светих прњаворских великомученика, коју је он поставио у својој галерији поред Ордена св. Саве и Карађорђеве звезде што је за Прњаворчане велика част. Чланови клуба Младост су од Новакових тренера добили савете за даљи развој њиховог тениса.

Истог дана посетили су и храм Светог Саве. После обиласка светиње целивали су иконе, а потом присуствовали предавању о историјату храма. Деца су на поклон добила књижице са молитвама.

-Тениски клуб из Прњавора у Србији јединствен по томе што поседује терен са природном травнатом подлогом. Клуб негује значајне вредности као што су образовање, култура, традиција и вера и историја наше земље. За чланове клуба се организују разне едукације, обележавање рођендана малишана, излети у природи и свеукупно неговање једне позитивне и другарске атмосфере. Клуб има подршку свих мештана Прњавора који помажу клубу на разне начине и дају свој допринос кад год је то потребно. Планови клуба за будућност су подизање ове јединствене спортске приче на још виши ниво. Клуб је овог лета посетио веома значајна историјска места као што су Текериш, манастир Троноша и Тршић – с понодом наводи Дејан Васић.

Пре сваког поласка у посете клуб се окупља у храму св. Пророка Илије у Прњавору где се деци читају молитве за пут и здравље. У Текеришу су деца имала прилику да обиђу спомен комплекс, слушају предавања о Церској битки, обиђу музеј посвећен церским јунацима и научили како треба се цене и поштују наши преци. Касније су посетили Манастир Троношу и извор воде Девет Југовића где су отпевали песму „Ој Косово, Косово“ у знак подршке нашем народу са Косова и Новаку Ђоковићу.

– Новак је то одмах поделио на свом инстаграм профилу што је изазвало лавину позитивних коментара и захвалио се деци на веома великој подршци. После Троноше последња станица била је Тршић место рођења Вука Караџића, где су деца имале разне игрице на отвореном и квиз знања – набраја део активонсти куба Младост наш саговорник.

Клуб је обезбедио деци комплетну тениску опрему познатог светског бренда, тренерке за децу и торбе чиме се не може похвалити ниједан тениски клуб у Србији. Председник клуба истиче да у клубу ради веома млад тим људи.

-Релативно смо млад клуб али број деце и њихов ентузијазам дају нам подстицај да наставимо још боље и још јаче. Циљ нам је да поред тениса деца науче праве животне вредности. Мачвански Прњавор је једино село у Србији које је одликовано Карађорђевом звездом. У Прњавору је и ћеле кула западне Србије под заштитом државе. Наше место се налази у подножју планине Цер и претрпело је велике губитке у Првом светском рату када су Аустроугари убијали и спаљивали недужне људе и децу. Прњаворских мученици су ушли у диптих светих и помињу се 30. децембра сваке године – набраја Дејан Васић део широј српској јавности непознатих историјских чињеница везаних за ово место и додаје:

– Прњавор је мало место са 4000 становника, али са дугом традицијом и славном историјом. Наша деца узраста од 5 до 15 година држе до своје вере и тих вредности. 

Он је, каже, поносан на све људе и све чланове клуба који се својски труде да од заборава сачувају нашу историју и наше претке и то у време када нам много тога није свето.

-Мој чукудеда је учествовао у Церској и погинуо у Колубарској бици. Ја имам 25 година председник сам и најстарији сам и клубу, дајем све од себе да се не заборави све оно што је Србија, православна вера и историја, све оно што су нам наши дедови оставили. То морамо да негујемо и ценимо. Драго ми је што деца уче и много знају о томе, поносни смо на њих. Спорт је лепа ствар, али када спојите све ово онда је најлепша ствар у правом смислу те речи. Много људи је похвалило наш рад, где год се појавимо сви кажу да смо понос Србије и да толики број деце учи и већ сада зна много о правим вредностима. Код нас су сви добро дошли, о овом месту сведочи и велики број књига. Поносни смо на наш Прњавор, нашу Србију и на све оно што су наши дедови оставили нама дајући своје животе – каже на крају разговора Дејан Васић.

Рад са децом захтева велику одговорност, али представља и велико задовољство. У клубу се труде да сваке године буду успешнији од предходне. Ови млади људи пуни су елана, жељни успеха и афирмсације. Не треба бити изненађен ако наредне године Мачвански Прњавор изнедри и неког тениског шампиона што им заиста од свег срца желимо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *