Pola veka misterije i sećanje na Vesnu Vulović

Pola veka – bez odgovora: olupina jugoslovenskog aviona DC9 koji se srušio između mesta Češka i Srbska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj, 26. januara 1972. godine. Na fotgrafijama neposredno nakon katastrofe, i ista lokacija sada.

May be an image of tree and nature
Mesto katastorfe danas: Stena na koju je pala olupina aviona DC9
Za ovu tragediju bila je optužena ustaška emigracija iz Švedske ali „svemoćna“ jugoslovenska „služba“ i tadašnja država nikada nisu izašle sa imenom teroriste koji je počinio zločin, niti je ikada ijedna osoba bila označena kao mogući akter ovog masakra. Za druge slučajeve terorizma koji su se desili u SFRJ ali i izvan nje, uglavnom su se znali počinioci i mnogi su bili kažnjeni.
Ipak, odgovor nisu dali ni kasnije, kada se taj sistem raspao i kada se progovorilo o mnogim prethodnim tajnama i „tajnama“. Da li nikada nisu uspeli da pouzdano otkriju teroristu, ili je posredi bilo nešto drugo, i danas se ne zna.
Umesto toga, javnost je u to vreme bila okrenuta neverovatnoj priči mlade stjuardese koja je jedina preživela obaranje aviona sa visine od 10.050 metara, i postala svetski rekorder – Vesni Vulović.
Posle ukidanja Istočnog bloka, 1990. godine, počele su da se pojavljuju u Češkoj neproverene priče da je zlosretni avion ustvari oborila čehoslovačka PVO zbog loše koordinacije između tamošnje civilne i vojne kontrole leta, a u nervozi usled doletanja predsednika SSSR Brežnjeva tog dana u Prag. Te priče su se u međuvremenu proširile i po popularnim TV emisijama, knjigama i raznim medijskim prilozima, ali je i tu izostao bilo kakav jasan trag, zaključak i konkretan krivac.

Tekst: Bane Gajić, istraživač istorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *