Pola miliona evra za sliku Paje Jovanovića

Rezultat slika za paja jovanovic

Slika čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića „Dva bašibozuka pred kapijom“ prodata je na aukciji u aukcijskoj kući Sotbi za 465.000 funti, odnosno za nešto više od pola miliona evra.

Slika je prodata po skoro pet puta većoj ceni od početne, budući da joj je procenjena prodajna vrednost bila između 100 i 150 hiljada funti. Ovom aukcijskom prodajom višestruko je oboren prethodni rekord u visini cene po kojoj je jedno prodato delo nekog srpskog slikara, a koji je takođe držala Jovanovićeva slika „Ukrotitelj zmija“.  To delo je, pre dvadesetak godina, kupljeno na aukciji u aukcijskoj kući Kristi u Njujorku po ceni nešto višoj od današnjih 168.000 evra.
Slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ nastala je između 1887. i 1888. godine. Naslikana je tehnikom ulja na drvetu i nevelikog je formata – 43 sa 50 cm. Visok iznos rezultat je sve veće tražnje za delima orijentalista među svetskim kolekcionarima. Ovom aukcijskom prodajom, slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ postala je najskuplje prodato delo jednog srpskog slikara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *