Pobednik krije i ljubavnu piču

Restauracija spomenika Pobednik iz dana u dan otkriva sve interesantne detalje o omiljenoj skulpturi Beograđana. Poslednje otkriće je delom romantično, ali istovremeno i pomalo jezivo.

ImageView image on TwitterPobednik je 10. oktobra uz policijsku pratnju otišao na „umivanje“ u Smederevo, gde ga u svom ateljeu rastaurira vajar Zoran Kuzmanović. Prilikom spuštanja skulpture na Kalemegdanu niko nije mogao da pretpostavi šta ćemo sve naknadno saznati putem Twitter naloga Pobednik, kao što je, na primer, informacija da je spomenik u mnogo gorem stanju nego što se očekivalo. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile pa se isti mogu lomiti rukom, a čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se držao samo preko devet oštećenih šrafova i betona, pišu na ovom profilu.

I tu naravno, nije kraj. Jedan skriveni deo simbola Beograda otkrio je obrise davno zaboravljene ljubavne priče, koju je, nažalost, nemoguće sastaviti od početka do kraja. Naime, posle demontaže je ustanovljeno da je u kameno postolje na kom stoji Pobednik ugrađen deo jednog nadgrobnog spomenika. Na njemu ćirilicom piše: „S T A…S KOJOM J…U BRAKU 18…“
Na Beogradskoj tvrđavi je kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije – kameni blokovi koji su prvobitno imali drugu funkciju, ali ovaj detalj na postamentu Pobednika je bio iznenađenje za sve.
Priču o tom braku i onima koji su počivali pod ovim nadgrobnim spomenikom ne znamo, ali nije teško napraviti neki svoj film u kojem ljubav ovog para opstaje kao najveći pobednik.
Na Kalemegdanu su, inače, na nekoliko stotina metara od mesta gde se nalazi Pobednik, i ranije nalažene ploče koje su po svemu sudeći tu dovezene sa Starog groblja na Tašmajdanu.

Pobednik, rad vajara Ivana Meštrovića, postavljen je na platou Gornjeg grada u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta 7-8. oktobra 1928, a na Beogradskoj tvrđavi bi trebalo ponovo da se nađe za četiri meseca.

Izvor: Noizz.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *