Плани и Паланци 40 милиона динара за столарију

Пише: Душан Марић

Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике је 25. фебруара одобрила по 10 милиона динара општини Велика Плана и општини Смедеревска Паланка  у оквиру Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе.

При додељивању средстава општинама и градовима, Управа се углавном држала принципа да општинама и градовима за побољшање изолације стамбених објеката додели онолико пара колико су општине за ту намену издвојилe сопствених средстава.

Како су се Велика Плана и Смедеревска Паланка изјасниле да ће из својих буџета издвојити по 10 милиона динара, одобрено им је још по 10 милиона. Што значи да ће грађани две суседне општине на располагању имати по 20 милиона динара.

Средства ће бити искоришћена за „финансирање програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова“.

-Власници зграда, кућа и станова моћи ће да конкуришу за замену врата и прозора, постављање изолације, постављање соларних панела, унапређење система грејања и слично. Ту се мисли на замену котлова, прелазак са грејања на дрво и угаљ на гас и пелет, замена старих радијатора и слично  – каже Миодраг Шкорић, начелник Оделења за привреду и локални економски развој у Великој Плани.

Након потписивања уговора између министарства и општине, општина ће формирати комисију састављену од стручних лица из разних области, од правника, преко грађевинских инжењера и архитеката, до електричара.

Први задатак комисије ће бити да изради правилник о додели средстава и да припреми јавни конкурс за домаћинства али и за потенцијалне извођаче радова. Правилник се доставља Министарству рударства и енергетике на одобрење.

Након добијања сагласности од министарства, општина ће расписати јавни позив за домаћинства и потенцијалне извођаче. Пре доношења одлуке, чланови комисије ће бити обавезни да изађу на терен и утврде стање објекта на којем треба извести радове.

-Након завршетка конкурса, избора извођача и домаћинстава, општина са њима потписују уговоре и крећу радови. Када радови буду завршени, комисија још једном излази на терен да види да ли су радови изведени у складу са уговором. Рок за завршетак радова је година дана од потписивања уговора између општине и министарства. Како ће уговори између министарства и општина Велика Плана и Смедеревска Паланка бити потписани ових дана, то значи да ће радови морати да буду завршени најкасније у марту следеће године  – истиче Шкорић.

Услов за добијање новца јесте да домаћинство сноси половину трошкова обављених послова наводи он и објашњава:

-Комисија ће утврдити највиши износ средстава које може добити једно домаћинство. Ако радови у једном стану или кући које одобри комисија буду коштали 200 хиљада, општина и држава ће платити 100 хиљада. Ако власник буде желео да уједно изведе и неке додатне радове, који нису одобрени, све трошкове изнад 200 хиљада динара мораће сам да финансира.

 

Држава издвојила више од једне милијарде

За пројекат финансирања и подстицања енергетске ефикасности Министарство рударства и енергетике је 25. фебруара одобрила укупно 1.038.388.389 динара.

Та средства су расподељена на укупно 151 општину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *