ПАОК и АЕК настали из крви!

Зашто АЕК има жуто-црне боје, а ПАОК црно-беле? Масакр, геноцид, прогон, егзодус из Турске… Једна од најљепших спортских прича је изашла из велике трагедије једног народа, 1920. године.

Саговорница Седмице била је житељка Атине, Марта Маври, на чији је живот егзодус грчког народа директно утицао. Њени прабаба и прадеда са три бебе су бјежали главом без обзира из Анадолије и били су једни од 1.500.000 срећника који су сачували живу главу.

–Нема сумње, то је био геноцид! Више од 600.000 људи је убијено и то углавном на свиреп начин. Грци су чинили 20 посто становништва Анадолије, али су економски и културно били доминанантни. Турцима се то није свиђало. Затварали су хришћане у цркве и палили их. Нису жељели да их најмања ситница подсјећа на грчку културу и религију – прича госпођа Маври.

Двије стране су прекинуле непријатељства, али дошло је до егзодуса милион и по Грка из данашње Турске у данашњу Грчку. Турска и дан данас пориче да је било геноцида, као и у случају Јерменије.

Управо ту и почиње прича око настанка два великана – ПАОК-а и АЕК-а, клубова основаних управо од стране ових унесрећених људи. Дакле, оно што је на први поглед заједничко поменутим институцијама су византијски орао и слово К на крају које представља назив града Константинопољ (Истанбул).

ПАОК је, у ствари, скраћеница од „Пантхессалонíкиос Атхлитикóс Óмилос Константиноуполитóн“. То што су њихове боје црно-беле има своју симболику. Бијела боја на њиховим дресовима представља наду за избеглице, а црна за бол који су претрпеле.

Слично је и са АЕК-ом – Атхлитикί Éносис Константиноупόлеос, што у преводу значи Спортски савез Константинопоља.

–Мој деда је волио тај клуб, подсјећао га је на огњиште. Такође, има и код његових боја симболике, осим што су у питању боје Византије. Жута боја представља наду за избегле, а црна представља њихов бол – закључила је наша саговорница.

Стицајем околности, ПАОК и АЕК ових дана играју са хрватским клубовима – Хајдуком и Динамом, а знате како се трагично завршио обрачун навијача Динама и АЕК-а.

Као Византинац, навијач сам наравно ПАОК-а и АЕК-а, од Звезде и Будућности сам давно дигао руке.

Текст:  Донко Ракочевић (преузето са Фејсбука)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *