Откривено како ковид-19 изазива смрт

Наука је, чини се, пронашла кривца за најтеже симптоме болести ковид 19, а реч је о људском пептиду брадикинину, који је можда одговоран за разне и понекад смртоносне симптоме који су виђени код пацијената заражених новим корона вирусом.

Лекови за контролу брадикинина већ постоје, а тренутно се проводе њихова тестирања на пацијентима оболелима од корона вируса у сврху потенцијалне терапије против те болести, пише часопис „Њу сајентист“.

Брадикинин иначе помаже у регулисању крвног притиска, а код неких људи нови корона вирус, чини се, гура производњу брадикинина „у пету брзину“.

То може довести то својеврсне „олује брадикинина“ у људском телу, која пак резултира низом симптома који су учестали код болести ковид 19.

Ренука Рош са Универзитета Истерн Мичиген каже да би таква олуја у људском телу могла да објасни зашто је толико аспеката корона вируса раздвојено, као на пример болови у мишићима, блажи облик болести код жена него код мушкараца, те склоност Афроамериканаца да развију компликације због заразе новим вирусом корона.

Медицинска сестра у ковид болници
Тим америчких научника је још у јулу објавио истаживање у којем су проучавали експресију гена у узорцима плућне течности узете из девет пацијената у Кини и упоредили налазе са узорцима групе људи који нису имали ковид 19.

У складу са тим, код пацијената са ковидом 19 пронашли су доказе прекомерна експресије гена одговорних за производњу брадикинина, а код групе која није била заражена, снижену експресију гена који производе ензиме који држе брадикинин под контролом.

Брадикинин шири крвне судове и чини их више пропуснима, висока количина брадикинина може довести до цурења из крвних судова, поготово у подручјима тела која су богата крвним судовима, као што су плућа.

Исто тако, брадикинин може разградити препреку између крви и мозга, што сугерише могућ узрок збуњујућих неуролошких симптома ковида 19.

Канадски стручњак Џо Пенингер сматра да хипотеза са брадикинином има смисла, јер нови вирус корона напада АЦЕ-2 рецепторе у ћелијама, а они су задужени и за обуздавање нивоа брадикинина. С обзиром на то да вирус умањује способност тих рецептора, ниво брадикинина у људском телу може измаћи контроли, каже Пенингер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *