Obnovljena kuća Branka Ćopića

U Hašanima, u opštini Krupa na Uni, otvorena je obnovljena kuća velikog srpskog književnika Branka Ćopića, na mjestu gdje je rođen i gdje je proveo djetinjstvo.

Izgradnja autentične replike kuće Branka Ćopića dio je projekta revitalizacije Ćopićevog rodnog mjesta i izgradnje Spomen-područja „Bašta sljezove boje“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Projekt obnove kuće čuvenog srpskog pisca realiziralo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i dio je politike i strateških pravaca kulturnog razvoja za period do 2022. godine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je veliko zadovoljstvo prisustvovati završetku radova autentične replike kuće Branka Ćopića i napomenula je da će ta kuća biti interaktivni muzej u kome će učiti đaci Republike Srpske, đaci iz Srbije, ali i oni koji dolaze iz inostranstva.

„Završetkom replike rodne kuće Ćopića mi smo zaokružili prvu kulturnu rutu koja će povezivati Hašane, Kozaru i Stričiće i tako ćemo povezati Ćopića, Kočića i Kulenovića i ponuditi još jedan ne samo kulturni, već i turistički sadržaj za sve one koji dolaze u Republiku Srpsku“, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska vodi računa da se od zaborava sačuvaju svi važni ljudi i dodala da se završetkom rodne kuće Branka Ćopića ne završavaju radovi u Hašanima već da slijedi nastavak izgradnje sadržaja iz projekta „Bašta sljezove boje“.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u obraćanju na svečanosti povodom otvaranja obnovljene kuće velikog pisca, rekao da je o Ćopiću sve rečeno, ali da će se raditi sve što do sada nije bilo urađeno.

„Sigurno jedna najvažnija stvar je da Ćopića i njegova velika djela približimo generacijama koje dolaze, mladima koji čitaju i koji se vaspitavaju. Biće prilike da dolazeći u Hašane možda i razumijemo zašto je to sve Ćopićevo bilo tako lijepo napisano, da je trebalo da se rodi samo jedan dječak ovdje koji će kasnije izrasti u velikog pisca i da to samo sklopi da se mi u budućnosti time bavimo“, rekao je Dodik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *