Otišao čuvar srpske tradicije u Istri

U 81. godini života umro je Miomir Jeremić, čelni čovjek Zajednice Srba u Istri koji je godinama uspješno nastojao očuvati identitet Srba u Istri te predstaviti srpsku kulturu i tradiciju Istranima, bivajući tako kulturni most između dviju zemalja i dvaju naroda.

Rođen je u Kraljevu, gdje je niz godina radio, da bi 1982. poslom došao u Pulu. Jedan je od osnivača Zajednice Srba u Istri koja je s radom počela 1997., a tri godine kasnije dobila prostorije od grada Pule gdje joj je i sjedište, s ograncima u više istarskih mjesta. Jeremić je više od 18 godina bio na čelu Zajednice. Uvažavan među Srbima Istre stvarao je dobre odnose, kako s gradskim i županijskim vlastima, tako i sa brojnim KUD-ovim i udruženjima u Srbiji.

Dani srpske kulture u Istri, koje je organizirao zajedno s pododborom Prosvjete u Umagu i uz podršku srpskih organizacija i institucija, bili su značajna manifestacija koja je tokom više dana obilježavala sredinu avgusta u Puli, Umagu i Rovinju, mjestima u kojima živi i djeluje srpske zajednica. Dani su, uz domaće stanovništvo, privlačili i turiste stvarajući srdačnu atmosferu za vrijeme svog trajanja. Ove godine obilježili su 15 godina održavanja.

Osim nastupa renomiranih kulturnih ansambala iz Beograda, Čačka, Kruševca, Kralјeva, Čajetine i drugih mjesta u Srbiji, kao i Ansambla narodnih igara iz Vukovara, ti su Dani bila prilika i za prezentaciju starih zanata, izložbe slika te gastronomsku ponudu.

Osim Dana srpske kulture, Jeremić je organizirao i svečane proslave Srpske nove godine koje su uvijek bile posjećene, između ostalog i zbog eminentnih pjevača narodne muzika koji su tamo nastupali, a na slavu Svetog Savu, u njihovim prostorijama se okupljao velik broj gostiju. Nažalost, zbog epidemije kovida praksa proslava srpskih novih godina je prekinuta.

„Otvoreni smo građanima svih nacionalnosti, a prema programu rada organizujemo brojne aktivnosti, od kulturnih i folklornih do sportskih, želeći da se kroz kulturu i turizam povežemo sa što više gradova Srbije“, bile su njegove riječi i njegov stav. U tome je i uspio.

Iza sebe je ostavio supruga Gordanu, sin Miloša, snahu Ivu, unuku Noemi i drugu tugujuću rodbinu i prijatelje. Miomir Jeremić bit će sahranjen u Puli 9. novembra u podne.

Izvor: Portal novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *