Најбоља шљивовица из вождовог завичаја

Најбоља српска препеченица од шљива у 2020. години потекла је из Вишевца у Шумадији, родног села вожда Карађорђа Петровића.

То је за агенцију РИНА саопштио др Бранко Поповић, један од водећих српских стручњака за жестока пића, данас научни истраживач у чачанаском Институту за воћарство, на крају оцењивачке смотре завршене синоћ.

„Ово је била десета смотра набољих српских препечница, које су стекле победничка звања на лањским локалним смотрама у Србији, Републици Српској и Косову Метохији. И остајемо привржени нашој одлуци да од шљивовице направимо пиће које ће поштовати читав свет“, казао је за РИНУ др Поповић, оснивач смотре.

Он је напоменуо да је у овогодишњој смотри, која обухвата победничке ракије из 2020. са српских простора, оцењивано укупно 34 узорка са седам такмичења.

Foto: RinaПобеднички је, дакле, узорак којег је послао Слободан Сенић из тог историјског села Вишевца код Раче, Карађорђевог завичаја, и добио је од комисије 19,09 бодова.

За победником су се поређали: Анђа Спасојевић из Ваљева (18,97), Светомир Милојевић из Сочанице (18,96), дестилерија „Завет” из Чумића (18,94), Славомир Тошић из Књажевца (18,89), Станимир Минић из Доње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), поново дестилерија „Завет” (18,81), још једном Слободан Сенић из Вишевца (18,79), и Јована Новаковић из Чачка (18,75).

Победничка, Сенићева ракија из Вишевца печена је од црвене ранке и пожегаче, далеке 1997. године, јачине 43 степена.

Председник оцењивачке комисије, неприкосновено научно име у овој области професор др Нинослав Никићевић, у својим оценама увек тврди да Европа има четири врхунска жестока пића: хенеси, реми мартел, виски малт и курвоазје, али да је изнад свих њих српска шљивова препечница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *