„Одлив мозгова“ Србију годишње кошта милијарду евра

Из Србије се током године исели од 30.000 до 60.000 људи, од којих четвртина има високо образовање, тако да земља годишње само због исељавања високообразованих губи милијарду евра, пише “Политика”.
Лист истиче да у Србији још нико није прецизно утврдио колико се издваја за васпитање и образовање дјетета од основне школе до дипломе факултета, као што је то случај у САД и још неким земљама Запада, али да неке процјене говоре о око 100.000 евра по свршеном дипломцу.
Американци су израчунали да трошкови школовања детета до краја студија могу да достигну и 200.000 долара. Професор Филозофског факултета у Београду Александар Баупал каже да је само за образовање студента, који се школује о трошку државе, до дипломирања потребно од 30.000 евра до 35.000 евра.
Он сматра да је реална претпоставка економисте и професора Владимира Гречића да породица издваја за дијете 30 одсто прихода или мјесечно 210 евра. Кад се дипломац из Србије одсели на Запад, тада је богата држава добила стручњака уз минималне трошкове, док је сиромашна Србија и у финансијском и у кадровском минусу, наводи лист.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *