Muzej i park u državi Njujork nosiće ime Nikole Tesle

Uskoro će Sjedinjene Američke Države krasiti još jedna znamenitost koja nosi ime najvećeg srpskog naučnika – Nikole Tesle. Naime, Centar za nasleđe Nikole Tesle (BNNTC) će obnoviti zgradu transformatora u gradiću Severna Tonavanda, koji je originalna preživela komponenta sistema napajanja naizmeničnom strujom iz 1895. godine, i postati muzej-zaostavština.

Sledeće 1896.godine, da podsetimo, prvi put je u istoriji, Teslinom zaslugom, električna energija prenešena na daljinu, od Tesline mini-centrale na Nijagari do grada Bafalo u američkoj državi Njujork, u kome je pokrenula tramvaje a uskoro i osvetlila ulice, te je tako postao prvi grad na planeti osvetljen strujom.

Severna Tonavanda se nalazi otprilike na pola puta između Bafala i vodopada Nijagara, a njegovi stanovnici su sa oduševljenjem dočekali vest da će uskoro dobiti.

-Ova zgrada i transformator koji je Tesla podigao su odigrali ključnu ulogu u istoriji prenosa električne energije. To je samo jedna od komponenti uz pomoć kojih je Tesla ostvario svoju istorijsku misiju, kazao je jedan od gradskih većnika.

Novinari NBC-a su podsetili da je struja tada prešla put od 23 milje što je bio pionirski poduhvat i trenutak za istoriju, koji je Tesla ostvario uz pomoć čuvenog industrijalca Vestinghausa, koji je finansijski podržao projekat.

Par godina kasnije, tokom PanAm Expo, grad Bafalo je zasijao punim sjajem, zahvaljujući struji koja je dolazila sa Nijagarinih vodopada, što je bilo prvorazredna svetska senzacija, podsetio je novinar, dodajući da je do sada u izgradnju budućeg centra u Severnoj Tonavandi već uloženo milion dolara.

Oko same zgrade, biće uređen i tematski park koji će krasiti spomenik u slavu Nikole Tesle i njegovih transformatora, a kad bude završen, postaće deo “Teslinog koridora” (Tesla Legacy Coridor), koji polazi od Nijagara Folsa, pa preko Tonavande vodi do Bafala, koji je prvi grad u kome je jedan deo (park) dobio ime po velikom pronalazaču.

Izvor: Srbian Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *