Срби у Чикагу прославили Видовдан

Пише: Светозар Данчуо

Српска народна одбрана, најстарија српска организација у Америци, у недељу 25. јуна 2023. године је одржала Видовданску прославу и обележила Славу Светог Лазара Косовског. Свечаност је одржана у Манастиру Нова Грачаница.

После литургије у манастирском храму одржан је свечани банкет у манастирској сали. Том приликом гостима се обратило више говорника међу којима су били владика средње-западоамерички и новограчанички Лонгин, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић, професор на Универзитету Нортвестерн Милан Мркшић, новоизабрани председник Српске народне одбране у Америци Никола Марић и домаћин Славе Владо Бјелопетровић.

У својим обраћањима они су позвали Србе у Америци да негују српски језик и обичаје и да буду верни српској вери и цркви. Такође су поделили забринутост поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији.

Владика Лонгин уручио је Милану Мркшићу орден Светог Мардарија Либертвилског

У уметничком програму чланови Фолкорног ансамбла „Око соколово“ извели су сплет игара из Србије и отпевали неколико песама на тему Косова.  Глумац Српског позоришта у Чикагу Миленко Шишарица рецитовао је песму Милутина Бојића „Плава гробница“.

У току свечаности владика Лонгин је професору Милану Мркшићу уручио орден Светог Мардарија Либертвилског.

Видовданској свечаности Српске народне одбране присуствовали су бројни гости, како појединци, тако и представници скоро свих српских организација које делују у Чикагу.

Предсеник СНО Никола Марић и домаћин славе Владо Бјелопетровић

Дан раније у суботу 24. јуна 2023. године одржан је 82. конгрес Српске народне одбране у Америци на којем су изабрани Централни и Надзорни одбор. Конгрес је за председника изабрао проф. мр Николу Марића из Кливланда. Ранијем председнику Небојши Живковићу, који је на челу ове организације био од 2015. до 2020. године, додељена је повеља.

Српску народну одбрану у Америци је 1914. године основао српско-амерички научник Михајло Пупин, а једно време председник је био и српски песник Јован Дучић. У исторји дужој од једног века ова организација се истакла бројним активностима мећу српском дијаспором које су често пута имале запажене одјеке и у америчком друштву.

Фотографије: Светозар Данчуо

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *