Молитва и цвеће за руске добровољце

У Вишеграду је полагањем цвећа на прошле године подигнути Руски крст на Старом граду и молитвом пред Спомеником руским добровољцима на Војничком гробљу на Мегдану обeлежен 12.април, Дан руских добровољаца.

ПОНОВО ЗАЈЕДНО: Руси и Срби поред крста руским добровољцима

Овај датум је изабран је као успомена на погибију три руска добровољца на брду Заглавак код Вишеграда 12.априла 1993.године.

Обележавању овог значајног датума из новије српске историје присуствовали су руски добровољци, представници породица погинулих Руса у одбрамбено-отаџбинском рату, чланови Друштва српско-руског пријатељств, Борачке организације РС и Вишеграда и ветерани из Србије и Црне Горе.

Руски добровољац Борис Немцов се и данас сећа борбе на брду Заглавак.

”У тим борбама су погинула тројица руских добровољаца Константин Богословски, Владимир Сафорнов и Дмиртиј Папов а још тројица су рањена. Први пут сам тада доживио погибију мојих сабораца. Радо долазим овде у Вишеград где сам стекао бројне пријатеље”, рекао је Немцов.

СЕЋАЊЕ НА САБОРЦЕ: Борис Немцов

Добровољац Владимир Сидров прича о том догађају и о сахрани својих другова на Војничком гробљу на Мегдану.

”То је прошлост која се не заборавља, али руски народ ће увек пружити помоћ својој сабраћи Србима у свим невољама сада више него икад”, истиче Сидров.

Људмила Богословска је на вишеградском ратишту изгубила сина Константина који је имао само 18 година. Сваке године дође на његов гроб.

”Пре 25 година овде су погинули наши руски добровољци и заувек остали на српској земљи. Ова земља, Вишеград и гора Заглавак све је то сада моја друга домовина”, рекла је кроз сузе Богословска.

У подизању споменика за 37 руских добровољаца у Вишеграду, погинулих у редовима ВРС, 2011.године, допринос је дало и Удружење српско руског-пријатељства.

”Поред парастоса руским добровољцима организујемо са надлежнима и друге активности, а прошле године је била и промоција документарног филма Анђео са горе Заглавак аутора Љиљане Булатовић”, рекао је председник овог удружења Славко Цвјетиновић .

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је рекао да је храброст руских добровољаца и њихово јунаштво водиља које нас и данас води на прави пут показујући ко су наши прави пријатељи.

Учесници овог догађаја посетили су Спомен собу српским и руским борцима у Вишеграду и Спомен-комплекс у Старом Броду на Дрини.

Радоје ТАСИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *