Борба за живот патријарха Иринеја

Конзилијум лекара Војно-медицинске болнице Карабурма, потмогнут колегама из Руске Федерације од ноћас у 3.50 бори се за живот патријарха Иринеја (90), којем је изненада погоршано здравствено стање.

Осим што је Иринејево здравље нарушио опаки вирус, додатни ризик представљају и његове године. На сталној вези са конзилијумом је и председник Србије Александар Вучић.

Више медија у Србији јавило је јуче током дана да је патријарх Иринеј преминуо. Потте вести није било из Патријаршије, а то није било могуће проверити ни на сајту СПЦ, који је пао и на ову веб страницу није било могуће ући.

Раније је Српска православна црква објавила да је погоршано здравствено стање патријарха Иринеја.

“Дошло је до погоршања општег стања Нјегове Светости патријарха српског господина Иринеја, као последица ЦОВИД 19. Стални конзилијум лекара уз присуство лекара прати опште и клиничко стање Нјегове Светости Патријарха српског господина Иринеја. О здравственом стању Нјегове Светости јавност ће бити и на даље извештавана” саопштила је СПЦ.

Почетком новембра из СПЦ је саопштено да је патријарх Иринеј заражен коронавирусом и да је примљен у специјалну ковид болницу у Београду.

Паријарх Иринеј је 1. новембра присуствовао сахрани митрополита Амфилохија у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици, али је процена да је заражен пре те сахране, јер је у кругу његових најближих сарадника и пре те сахране регистрован случај заразе коронавирусом.

Поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску. По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора, октобра 1959. године у манастиру Раковица, од стране тадашњег патријарха Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *