Млада Српкиња на политичкој сцени Канаде

Мариа Кешељ, седамнаестогодишњакиња пореклом из Републике Српске, која тренутно живи у Канади, једина је са источне обале Канаде која је уписала Харвард. Сања да постане део светске политичке сцене, а са њеним циљевима упознати су и водећи политичари Канаде.
Мариа је тренутно на распусту у Источном Сарајеву, одакле ће отпутовати у Бостон на студије политичких наука на престижном светском универзитету. Иако још није пунолетна, организовала је конференције о женским правима, али и писала нацрте законе за источну обалу Канаде, од којих је један већ усвојен.
-Када сам почела да се бавим политиком схватила сам да могу да помогнем људима. Желим да се бавим правима жена. Готово свугде немамо исти број жена и мушкараца, у политици, али када има више жена у политици, сигурна сам да правимо боље одлуке. Сви народи треба да имају 50 одсто жена и 50 одсто мушкараца, ако су само мушкарци у Влади онда то није уреду – поручује Мариа Кешељ.
Са амбицијама ове надарене девојке упозната је скоро цела политичка сцена Канаде. Премијер Джастин Трудо, као и многи министри разговарали су више пута са Маријом, и пожелели да једног дана буде део канадске политичке сцене.
-Мени је најважнија околина, желела би једног дана да будем министар да водим управо тај ресор, и да се борим против климатских промена. Важно да сви прате политику, и да захтевају одговорност од политичара – каже Мариа и додаје: -Млади људи ће да живе у будућности коју данашњи политичари креирају.
Њени родитељи нису ни сањали да ће се она бавити политиком. Поносни су на њене резултате, и захваљујући њеним убеђењима промиенили су своје мишљење о политици.
-Кроз Марију и њену веру у политику сам видио да се доста људи искрено бави политиком и искрено жели да промени свијет. Исто то друштво у којем живимо није Богом дато, неко је направио систем, тако да ме убедила да се ствари могу побољшати набоље кроз политику – поручује њен отац Владо Кешељ.
Мариа је високо рангирана на листи примљених студената на Харварду. Пошло јој је за руком оно што није ником са источне обале нама далеке Канаде.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *