Novak je ipak došao u Ameriku

U Klivlendu se danas u Srpskoj kulturnoj bašti otkriva bista Novaka Đokovića, delo vajara Bojana Mikulića, a na inicijativu Tesline naučne fondacije iz Filadelfije

Piše: Marko Lopušina

Na dan kada se zatvara američki teniski turnit US open, 11. septembra u 20 časova po srpskom vremenu, na kome je svetskom prvaku i Srbiunu bilo zabranjeno učešće, Teslina naučna fondacija iz Filadelfije i Srpska kulturna bašta iz Klivlenda, otkrivaju bistu Novaku Đokoviću.

Naziv ove manifestacije simbolično glasi: Novak je ipak došao u Ameriku. -Srpski narod će postaviti Novakovu bistu koja će nas uvek podsećati na naš ponos, jedinstvo i moralne i duhovne kvalitete koje negujemo vekovima – izjavio je ovim povodom inicijator ovog događaja Nikola Lončar, predednik TNF iz Filadelfije.

Bistu će otkriti Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u državi Ohajo. Blagosloviće je sveštenik Dragoslav Kosić iz hrama Svetog Save. Od zvaničnika države Srbije biće pristni konzuli Jovana Nedić i Radomir Ilić iz Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu, kao i članovi delegacije Srpskog nacionalnog saveza iz Pitsburga.

-Svečanost će početi u 14 sati po američkom vremenu intoniranjem himni SAD i Srbije. Zatim će se pročitati govor gospodina Nikole Lončara, i ja ću govoriti o tome kako je Novak prvi srpski sportista u ovoj bašti, u kojoj se od 2008. godine nalaze biste naših čuvenih ličnosti, Nikole Tesle, Milutina Milankovića, Mileve Marić, Mihajla Pupina, Jovana Dučića, Desanke Maksimović, Nadežde Petrović, Petra I Karađorđevića i mnogih drugih – rekao nam je Aleks Mačeski.

Bista Novaka Đokovića je rad vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke. Odlivena je u livnici u Srbiji. Na njenom postamentu piše:

„Novak Đoković je veliki srpski profesionalni igrač tenisa, koji je ranigiran kao broj jedan. I koji trći rekord sa 373 nedelje na prvom mestu. Novak i njegova supruga Jelena su humanitarci, koji maišanima pružaju pomoć da žive dostojanstveno i srećno. Učinio je srpski narod ponosnim“.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije će u Srpskoj kulturnoj bašti uručiti priznanja i ordene Nikole Tesle velikim srpskim patriotama Milani Mim Bižić i Aleksandru Aleksu Mačeskom iz SAD.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *