Srbi su mešavina starosedelaca Balkana i Slovena

Preci današnjih Srba i ostali narodi na Balkanskom poluostrvu bili su autohtona balkanska populacija do dolaska Slovena, pokazala je višegodišnja studija naučnika sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Arheološkog instituta, Univerziteta Barselona i Univerziteta Harvard.

Studija je zasnovana na genomici i istoriji zapisanoj u DNK, a naučnici su analizirali skelete lokalnog stanovništva pre slovenskih migracija na Balkan, kao i genome današnjeg srpskog stanovništva.

Prema istraživanju, deo autohtonog genoma srpskog naroda čini udeo rimske populacije, koja je sastavljena i od ljudi iz Anadolije, a koji su migrirali u vreme Rimskog carstva na teritoriju Srbije.

Istraživanje pokazuje da su današnji Srbi mešavina autohtonog balkanskog genoma – do 50 odsto i slovenskog, koji se pojavljuje nakon propasti Rimskog carstva, tako da migracije Slovena u sedmom veku nisu dovele do zamene stanovništva, već do mešanja srpskog autohtonog i genoma slovenskih migranata.

Profesor genomike na Univerzitetu Zapadni Ontario u Kanadi Miodrag Grbić pojasnio je da ova višegodišnja studija analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i postrimskom periodu.

–To nam omogućava da tačno utvrdimo kontinuitet populacija na našim prostorima i udeo DNK u današnjem modernom stanovništvu, koji vodi poreklo iz duboke prošlosti – rekao je Grbić.

Grbić je naveo da lokaliteti istraživanja uključuju Viminacijum, Medijanu, Timakum minus i još nekoliko prostora na Balkanu, što, napominje, daje osnovu za analizu kasnijih slovenskih migracija i omogućuje utvrđivanje genetičke strukture modernog srpskog stanovništva u širem kontekstu ostalih balkanskih naroda.

Profesor Dušan Keckarević naveo je da su prvi put široko analizirani genomi reprezentativnog uzorka današnjeg srpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske, Srbije uključujući Kosovo i Metohiju, koji su, sa druge strane, pružili osnovu za upoređivanje sa rezultatima dobijenim na arheološkim uzorcima.

Istraživanje će 28. juna u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u organizaciji Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, predstaviti profesor Karles Lalueza Foks, a spremno je i za slanje u najprestižnije međunarodne časopise.

One thought on “Srbi su mešavina starosedelaca Balkana i Slovena

  • 2. јул 2022. at 10:59
    Permalink

    Оволико глупости (боље рећи: будалаштина) скупити у свега двадесетак редова – то могу само јадни „научници“ отпали од србскога рода.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *