Уз Новака и најмоћнија Српкиња

Новак Ђоковић, који је по трећи пут „покорио“ Њујорк на Отвореном првенству Америке у тенису, одмах пошто је трујмофвао у финалу над Хуаном Мартином Делпотром, радост је у свом боксу поделио са својим тренерима, породицом и пријатељима, а током целог турнира уз њега је била и најбогатија и најмоћнија Српкиња на свету Ребека Мекдоналд (крштено име  Убавка Митић), која живи и ради у Торонту више од три деценије.

Њено страсно навијање са Нолета, није остало незапажено, на чему се наш ас искрено захвалио. Ова изузетна жена, која је и један од највећих донатора Ђоковићеве фондације, власник је и оснивач фирме Just Energy, која се бави трговином природног гаса и нафте тако успешно да је седму годину заредом бирана за најуспешнију пословну жену у Канади. Више пута отварала је Њујоркшку берзу, што се сматра круном успеха пословних људи у Северној Америци.

Рођена је у Сарајеву, одрасла у Београду, али после друге године студија на Медицинском факултету одлази у Торонто где је за десетак година успела да створи пословну империју, чије се богатство процењује на око три милијарде долара. У току ратова и погрома српског народа помогла је принудно расељено српско становништво. Преко Владе Канаде упутила је новчану помоћ за народ у поплављеном Обреновцу. Обновила је више сиротишта. Један део Универзитетске болнице у Торонту носи њено име, а данас стипендира многе српске стденте у Канади.

За допринос развоју српске колоније у Канади, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј одликовао је 2016. године Рбеку Мекдоналд орденом Светог Саве. Председник Републике Српске Милорад Додик одликовао ју је 2017. године орденом части са златним зрацима за признати јавни рад и резултате, допринос у области хуманитарног рада и помоћи српском народу и Српској Православној Цркви у обнови, као и за допринос развоју билатералних односа између народа Републике Српске и Канаде.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *