Majka i sedmoro dece krstili se u Prohoru Pčinjskom

Povodom 31. godišnjice postavljenja i uvođenja u tron Episkopa vranjskog Pahomija, služena je liturgija u manastiru Prohora Pčinjskog, a vladika je tom prilikom i krstio samohranu majku Valentinu Stevanović sa Vlasine i njeno sedmoro dece.

Valentina priča da je čin krštenja bio poseban doživljaj nje i njene dece, koji su odlagali zbog spleta životnih okolnosti.

-Ja nisam bila krštena, a ni deca, kumovi nam žive u Holandiji, a desilo se i to da je suprug preminuo, tako da nismo uspevali da organizujemo krštenja. Preko veručiteljice Milene iz Surdulice, koja predaje ovde u školi u selu Okruglica na Vlasini, za nas je čuo i vladika Pahomije. Uspeli smo da se organizujemo da svi sa Vlasine dođemo u Sveti Prohor i krstimo se 23. avgusta, u danu kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog mučenika i arhiđakona Lavrentija – kaže Valentina.

Osećaj posle krštenja je neverovatan, dodaje ona, uz priču da je i sam doček u Eparhiji vranjskoj i Svetom Prohoru, bio izuzetno prijatan i da su ona i deca puni utisaka.

-Deca me stalno pitaju kada ćemo opet da idemo u manastir. Tamo su nas svi divno dočekali. Iguman je divan, vladika, sveštenici, a svetinja je sama po sebi posebna i prelepa – dodadje Valentina.

 

Stevanovići su se iz Surdulice doselili na Vlasinu zbog prirode, posla, ali i da škola ne ostane bez đaka.

Dom su pre dve godine pronašli na Vlasini, gde žive u školskom stanu. Školu pohađa 13 dece, a pre pola veka ih je bilo skoro 2.000. Vlasina je predeo izuzetnih odlika, područje pod zaštitom države.

Valentina radi kao pomoćni radnik u školi. Od sedmoro Valentinine dece, petoro ide u školu, a dvoje su mlađeg uzrasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *