Краљевићи долазе кући

ЕКСКЛУЗИВНО  Престолонаследник Александар Карађорђевић говори о  својој породици и српском народу
Док сам живео у Лондону, често сам сањао Србију и наш дом у Београду, сада смо овде већ двадесет година. Син Филип се вратио кући. Очекујемо синове Петра и Александра да дођу. Моја супруга и ја смо јако срећно због тога

Разговарао: Др Марко Лопушина

По обичају Његово краљевско височанство престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом принцезом катарином Новогодишње празнике проводи у српском расејању. Божић ЊКВ престолонаследник проводи код куће, у Краљевском двору на Дедињу.

Указала нам се прилика у међувремену да разговарамо са престолонаследником Александром Карађорђевићем у његовом кабинету на Краљевском двору.

 • Честитамо Вам височанство, постали сте почасни грађанин Кентакија у коме је град Луисвил прогласио Дан српског престолонаследника Александра?
Принц Александар и принзеза Катарина са орденима Николе Тесле

-О то ме је баш обрадовало. Ова америчка држава је позната по Кентаки пилетини, а сада ће бити и по мени – нашалио се престолонаследник Александар и објаснио:

-Веома сам среćан што наши пријатељи из целог света препознају напоре моје супруге и мене. Ова најновија част, коју нам је указао градоначелник Луисвила, господин Грег Фишер, донела је много радости у наша срца, јер знамо да се наше активности на промоцији Србије и нашег народа и стварању пријатељства широм света прате и да дају резултате. Везе које имамо и одржавамо са многим важним личностима широм земљине кугле, а које користимо да подржимо нашу земљу и покажемо целом свету колико смо велика нација, са много потенцијала, доносе бројне добробити нашем народу. Захваљујем се градоначелнику Фишеру и позивам га да посети Србију, како бисмо разговарали о везама које се могу успоставити између наше земље, нашег народа и овог великог америчког града.

 • Ви добро познајете свет, јер сте рођени у Великој Британији, а имате одличне везе, и родбинске и пријатељске, са многих монархијама и владарима?

-То је наслеђе мојих предака, моје породице и моје лично. Имамо одличне односе са краљицом Елизабетом. Њен муж принц Филип је био рођак моје мајке Александре, краљице Југославије. Није све било добро на почетку. Рођен сам и одмах као беба постао државни непријатељ Југославије. Одрастао сам и живео у емиграцији и 2001. године сам се трајно вратио у земљу мојих предака, у матицу Србију.

 • Ваши синови, краљевићи Петар. Александар и Филип Карађорђевић су рођени у дијаспори, али Филип се вратио Вама, односно кућу у Србију.

-Мој син Филип је млад и паметан човек. Има дивну породицу и одлучилу су да ове у Србији живе. Срећан сам због тога. Често нас посећује са принцезом Даницом и унуком Стефаном, који нам доноси много радости. Одлучили су да не живе на нама на Краљевском двору, јер желе своју независност. Имају свој стан у Београду.

 • Видимо да принц Филип даје изјаве за јавност, да мотивише народ да се боре за бољи живот.

-Лепо, то је његово право. Већ су годину и три месеца. Пуно раде и путују.

 • Шта раде краљевићи Петар и Александар у Лондону? Имамо ли од њих вести њиховом о венчању и свадбеном весељу?

-Жао ми је нема те радосне вести. Њих двојица су одрасли људи и воде живот какав им одговара. Пуно су пословно заузети. Петар и Александар воле да долазе у Београд, да се враћају кући.

 • Колико је Карађовређивића данас је у српској дијаспори?

-Имамо их доста. Чекамо да други дођу, надам се да ће их бити више у Србији? Има места за њих овде у Краљевском двору. Српска дијаспора има велики интерес за повратак у отаџбину. Многи људи нису дошли због пандемије. Наши авиони лете у САД, у Њојорак, али мислим да нас је више у Чикагу и Торонту. Требају нам директно летови за Америку и Канаду.

Српски национални програм
 • Како остварити ближу сарадњу матице Србије са исељеним народом у расејању?

-Српска православна црква и Министарство спољних послова са Управом за дијаспору брину о нашем народу, и та сарадња ће бити много боље после ковида 19. Мислим да полако, полако сарадња се развија и биће је више у будућности. Али, за то треба доста времена. Ми смо спремни да на Краљевском комплексу будемо домаћини нашим људима из отаџбине и из иностранству.

 • Ви сте Ваше височанство били човек са две отаџбине. Како Вам је било док сте одрастали у Великој Британији?

-Ми смо династија која има корен у нашој земљи. Много пута сам у Лондону сањао Србију, моју кућу и нашу породицу на окупу. Имао сам мање од две године и био сам за државу много опасан. Сада смо овде у Београду већ двадесет година. Моја супруга и ја смо срећно због тога.

 • Како Ви доживљавате наш народ у иностранству?

-Многи наши људи су се иселели из Србије, јер су морали, због рата, због санкција, због лоших услова живота. Сеоба људи је тежак процес, јер у њему много тога зависи од друштвених и светских збивања, а најмање од самих исељеника.

 • Има исељеника који тврде да однос српске дијаспоре и матице није добар?

-То је јако сложен однос и јако сложено питање.

 • Теслина научна фондација сматра да су сви Срби света један Теслин народ. И да многи проблеми, пре свега наше слоге и јединства могу да се реше ако усвојимо и поштујемо нови Српски национални програм.

-То је добра идеја и ја је подржавам. То је прави пут. Американци мисле да је Тесла аутомобил, а ми треба да их учимо да је Никола Тесла син српског народа, наш најпаметнији човек. Морамо да подижемо наш углед у инoстранству, јер ми смо добар народ и вредни људи.

Краљ и Тесла

Његово краљевско височанство престолонаследник Александар Карађорђевић и ЊКВ принцеза Катарина Карађорђевић добили су Орден Николе Тесле и бисту овог српског генија и светског научника од Теслине научне фондације из Филаделфије.

-Престолонаследник Александар Карађорђевић и његова породица су део прошлости, садашњости и будућности српског народа. Никола Тесла је данас симбол српског народа. Ми одликујемо нашег краља, који је то по наследном праву, али још није јавно прогрлашен, за допринос у очувању и развоју наше нације и државе – рекао је господин Зоран Буловић, председник Теслине научне фондације Србија.

-Овај орден који смо данас добили од великог је значаја за нас, посебно зато што носи име Николе Тесле, нашег генијалног научника. То ће моју супругу и мене инспирисати да још преданије наставимо рад на ширењу доброг гласа о Србији и њеном народу широм света и да стварамо мостове пријатељства између нашег народа и људи широм земаљине кугле.

Али, морам да кажем још неколико речи зашто је Теслино име толико важно за мене лично. Кад год се помене његово име, осећам велики понос и срећу због добрих и, могу рећи, пријатељских односа које је Тесла имао са мојом породицом, уз много узајамног поштовања и почасти. Он је био истински пријатељ Круне, који је то показао много пута у прошлости – рекао је престолонаследник Александаре.

 • Шта још можете да нам кажете о везама породице Карађорђевић са Николом Теслом?

-Током званичне посете Сједињеним америчким државама, када је радио на добијању подршке за праведну борбу херојских бораца које је предводио генерал Драгољуб Михаиловић против нацизма у Југославији, мој отац краљ Петар Други се сусрео са много важних људи, укључујући и председника Франклина Рузевелта. Али, управо је сусрет са Теслом оставио изузетно снажан утисак на краља Петра Другог, посебно када му је овај великан рекао: „Сигуран сам да ћете бити велики владар“. И мој отац се увек радо сећао колико је Тесла био прави и велики родољуб и како му је рекао да је „поносан што је Србин “.

За унука „Потрага за проналасцима“

У делегацији ТНФ из Филаделфије и ТНФ Србије на Крељсвком двору на Дедињу био је и Алаксандар Игњатовић са супругом. Они су власници компаније играчака “Пертини”, који су унуку престолонаследника Стефану Карађоређвићу даривали нову игрицу “Потрага за проналасцима” са именом Николе Тесле.

Да се зна истина

Недавно је у српској јавности објављена информација да се у Србији не зна шта је краљево, а шта народно од имовине Карађорђевића. Претстолонаследник Александар је тим поводом одговорио:

-Тражим да се зауставелажи из прошлих времена и да се неправде исправе сада! Овакве лажи ме веома љуте, јер су Агенцији за реституцију достављени сви докази који потврђују да су сва имања купљена, изграђена, одржавана и финансирана приватним средствима мога деде, Краља Александра Првог и мог оца, Краља Петра Другог и да је за њих  плаћан порез, за шта имам апсолутне и неоспорне доказе. Из те документације, као и из документа који прилажем, се може видети да је Краљевски двор био дом Краљевске породице („животно имање“ како је наведено).

Чињеница да су моји преци плаћали порез на ову имовину, као што је и сваки други грађанин радио тада и као што ради и данас, поред бројних тапија и власничких листова, не оставља простора за питање да ли је ово имање било приватно или не. То је уосталом било прописано и Уставом Краљевине Југославије, који наводи: „Краљ и Наследник Престола плаћају државни порез на приватно имање“.

Када смо се, након деценија нежељеног изгнанства, коначно вратили у отаџбину, моја супруга, Принцеза Катарина, и ја смо продали све што смо имали и та средства уложили у поправку и реновирање Краљевског комплекса, јер нисам могао да дозволим да ово прелепо место, заоставштина моје породице, даље пропада. Тиме су држави и грађанима Србије уштеђени милиони евра.

То је урађено и да би Дворски комплекс био погодан и безбедан за посетиоце, јер нисам желео да Краљевски двор више буде „забрањени град“, као што је био деценијама, већ да се отвори за људе Србије и света. Такође, веровали смо и обећању добијеном од тадашње Владе, да ће бити враћен и да ће се неправда из прошлости исправити. Надам се да ово неће бити „илузорно обећање“ – рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић.

Насловна фотографија: Др Марко Лопушина у разговоору са престолонаследником Александром Карађорђевићем 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *