„Краљевић Марко“ са српском децом у Ослу

Манифестација формирана са идејом да креативно окупи децу српског порекла која живе у Норвешкој, званично ће бити отворена у сутра, у суботу 7. децембра, извођењем едукативне позоришне представе „Краљевићева новогодишња заврзлама“ у којој глумци Милан Тошић и Бранка Миловић тумаче ликове српске митологије: Краљевића Марка и Вилу Равијојлу.

Представа ће бити изведена у 12 сати, у установи Frydenberg skole у Ослу. До 17. јануара, организација Артепункт ће, као идејни творац пројекта, пружити малишанима јединствено искуство упознавања са матерњим српским језиком, културом и историјом. У специјализованим програмима деца ће имати прилику да стекну нова знања из области српског књижевног стваралаштва, језика, ликовне и црквене уметности и на тај начин упознају традицију свог народа.

„Након дугогодишњег рада на развијању и јачању културног идентитета наших сународника у Ослу, као и промоцији наше уметности у норвешкој јавности, појавила се потреба да креирамо једну манифестацију која ће припадати само најмлађима и њиховим есенцијалним културним потребама, из земље матице. Искрено верујем да ће овај пилот пројекат, за који већ влада велико интересовање, постати традиционалан и сваки пут обогаћен неким новим програмом“, изјавио је идејни творац пројекта и редитељ Дејан Јанковић који ће у оквиру манифестације одржати једнократну драмску радионицу.

Пројекат Артепункт-а је подржан од стране Управе за дијаспору Министарства спољних послова Србије, а након Норвешке, пројекат ће бити реализован у Лондону и Бечу.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *