Деценија чикашких „Бисера и дуката“

Текст: Светозар Данчуо

Дукати и бисери, већ самим именом фолклорног ансамбла из Чикага његови оснивачи и чланови поручују шта је оно највредније у чувању српског идентитета, традиције и обичаја Срба у Америци. А део тога педесетак чланова и њихових гостију показао је чикашкој публици на јубиларном концерту којим су обележили првих 10 година.

Ансамбл „Коло“ из канадског града Хамилтона, који је недавно обележили својих пет деценија, затим фолклорна група „Свилен конац“ из америчког Рокфорда и слављеници „Дукати и бисери“ провели су публику игром и песмом од Суботице преко Лесковца до Охрида и од Неготина до Косовског поморавља.

У првој деценији постојања Фолклорни ансамбл „Дукати и бисери“ гостовао је готово у свим градовима у Америци и Канади гдје живи бројнија српска заједница. Редовно наступају на свакој значајнијиј српској манифестацији у Чикагу и околним местима.

Српске игре и обичаје сваког пролећа прикажу америчкој публици на фестивалу који се одржава на Универзитету у Чикагу.

Прошле године у мају су гостовали у Аустрији и учествовали на смотри фолклора српске дијаспоре у Бањалуци где су освојили специјалну награду публике.

Јубиларни концерт српског фолклорног ансамбла „Дукати и Бисери“ подржала је Управа за дијаспору Владе Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *