Kinezi napravili bateriju koja se ne puni 50 godina

Kineski startap Betavolt je razvio bateriju kojoj, kako tvrdi, nije potrebno punjenje ili održavanje 50 godina.

Kako je preneo Independent, proboj u minijaturizaciji atomske energije znači da je Betavolt uspeo da „sabije“ 63 nuklearna izotopa u modul veličine novčića.

Kompanija koja stoji iza ove inovacije otkriva da je njihova baterija sledeće generacije već u pilot testiranju. Plan je da se masovno proizvodi za komercijalnu upotrebu za uređaje kao što su telefoni i dronovi, ali još se ne zna kada.

Betavolt je objavio da njihov početni model nuklearne baterije isporučuje 100 mikrovata snage na naponu od 3V, sa dimenzijama 15x15x5 kubnih milimetara. U budućnosti, kompanija ima za cilj da unapredi svoju tehnologiju kako bi do 2025. proizvela bateriju snage 1 vat.

Sve i da se ovo ostvari, dug životni vek i „beskonačnost“ baterija mogu biti problem za pametne telefone koje obično menjamo svakih nekoliko godina, i koji se lako mogu napuniti.

Postoji još jedan ugao za razmatranje – uz brigu oko radioaktivnih materijala, većina ljudi bi oklevalo da nosi nuklearni uređaj u džepu. Ipak, Betavolt uverava da višeslojni dizajn njihove baterije sprečava da se zapali ili eksplodira.

Nuklearne baterije rade tako što toplotu iz radioaktivnog raspadanja pretvaraju u energiju. Obično koriste izotope kao što je plutonijum-238 i poznate su po svom dugom veku, koji traje decenijama bez održavanja.

Savršene su za svemirske misije i lokacije gde nema struje, ali problem je što nisu previše efikasne, kao i to što korišćenje radioaktivnih materijala potencijalno postavlja pitanja bezbednosti i životne sredine.

Kompanija, međutim, kaže da su „ove baterije ekološki prihvatljive, a nakon perioda raspada, 63 izotopa se pretvaraju u stabilan izotop bakra, koji nije radioaktivan i ne predstavlja nikakvu pretnju ili zagađenje po životnu sredinu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *