Кампања за заштиту српске имовине у Федерацији Бих

У Министарству иностраних послова данас је одржана конференција за штампу на којој су Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Млађан Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији објавили почетак медијске кампање посвећене информисању Срба поријеклом из ФБиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.

–Постоји ризик да Срби поријеклом из Федерације БиХ остану без своје имовине током поступка утврђивања земљишних књига и катастра – рекао је Гујон.

Он је објаснио да је разлог томе што власти у Федерацији БиХ јавне позиве објављују у Службеном гласнику Федерације БиХ и у локалним новинама који расељеним Србима нису доступни.

–Зато покрећемо кампању информисања Срба поријеклом из Федерације БиХ како бисмо их обавијестили о томе – рекао је Гујон и навео да се кампања састоји од пет корака.

Гујон је нагласио да медијска кампања представља пети корак у овом процесу, а да је Управа за дијаспору и Србе у региону претходно обавjестила дипломатско-конзуларна представништва, удружења у иностранству и СПЦ, као и да су припремљени материјали за друштвене мреже са циљем да информација стигне до Срба поријеклом из ФБиХ широм света.

–Намјера нам је да због боље информисаности наших људи у наредном периоду искористимо друштвене мреже и да у сарадњи са медијима допремо до сваког Србина од Америке до Аустралије – поручио је Гујон који се јавно захвалио РТС на информативном споту који ће се наредних 30 дана емитовати на јавном сервису.

–Све што је рат донио: изгнанство и патњу и неправду не можемо нажалост исправити, али данас у миру против неправде можемо и морамо да се боримо. Неправда је некоме одузети имовину, а да о томе не зна ништа. Неправда је сада да онај који је морао да напусти своје огњиште у рату, сада у миру буде избрисан из регистара. У 21. вијеку право на приватну својину је основно људско право. Овом кампањом бранимо људска права српског народа поријеклом из ФБиХ и очекујемо подршку цјелокупног друштва – закључио је Гујон.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији је истакао да се усклађивање података о некретнинама катастара и земљишних књига реализује на територији цијеле БиХ у оквиру пројекта регистрације некретнина који је финансиран из кредитних средстава Свјетске банке и средстава Републичке управе за геодетско-имовинске правне послове.

Он је нагласио да препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, већ се објављују само у Службеном листу и дневним новинама Федерације, а нема писменог позива носиоцима имовинских права, што поступак чини нетранспарентним.

–Због свих ових проблема Влада Републике Српске је закључком из маја 2021. године задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) да обезбједи пружање стручне правне помоћи избеглим, расељеним лицима и другим лицима у Федерацији БиХ и одредила координатора стручне правне помоћи – рекао је Цицовић и додао да око 400.000 лица српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ.

–Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је, да би обезбједила бесплатну стручну и правну помоћ избјеглих и расељених лица Федерације, отворила канцеларије у подручним јединицама Бањалука, Бијељина, Мркоњић Град, Невесиње, Источно Сарајево и Зворник, а грађани се могу јавити у било коју подручну јединицу Републичке управе за геодетске имовинско-правне послове, оставити податке и контактираће их правници који се баве заштитом имовинских права лица из Федерације БиХ – рекао је Цицовић.

КОМЕ СЕ ГРАЂАНИ МОГУ ОБРАТИТИ ЗА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ УСДСР позива све припаднике српског народа пореклом из Федерација БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве на: Телефон: +387 55490940 Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040 pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com FB @srbiufederacijibih TW @OdborF Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com FB: @srbiufederacijibih Twitter: @OdborF

Цицовић је навео да Канцеларије за стручну правну помоћ у својој бази имају списак 350.000 Срба који су власници непокретности у Федерацији БиХ.

Како је рекао, закључно са 10. августом ове године на плану заштите имовинских права лица из ФБиХ укупно је ријешено 4.447 захтјева, од тога у Бијељини 1.076 предмета, у Зворнику 765 предмета, у Бањалуци 720 предмета, у Источном Сарајеву 550 предмета, у Мркоњић граду 467 птредмета, у Невесињу 277 предмета . Поред тога, дати су правни савјети и помоћ без формирања предмета на основу још 592 захтјева.

Према расположивим подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1.864 катастратских општина који је налазе у десет кантона. Закључно са 10. августом 2021. године најава успостављења нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина или 12,33% свих катастарских општина.

Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису има право на продужење рока до годину дана за пријаву. Постоји и могућност власничке тужбе која код имовинских питања не застарјева.

Текст и фотографије: Трифко Ћоровић

*Овај текст део је Пројекта о српској имовини у Федерацији БиХ и Хрватској који је помогла Управа за сарадњу с дијаспором МСП Владе Србије 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *