Kafić u kome se plaća samo provedeno vreme  

 

U Beogradu je nedavno otvoren prvi samouslužni kafić, Share Square, u kome se ne plaća piće već provedeno vreme. Vlasnik lokala kaže da mu je cilj da sugrađanima ponudi prostor u kome će moći jednostavno da se druže, rade, provode vreme, dele znanja, veštine i ideje.

Kafić se nalazi u Savamali, beogradskom centru urbane kulture, u Koče Popovića  broj 4. Gosti ovog neobičnog lokala pri izlasku ne moraju da traže račun za kafu, čaj ili sok, već jednostavno plaćaju onoliko koliko su vremena proveli unutra, a za prvi sat cena je 300 dinara, svaki naredni po sto dinara.

Ovo je jedini kafić u Srbiji koji za jednu cenu pruža neograničene količine kafe i bezalkoholnih pića, grickalice, optički internet, i to u prostoru od 600 metara kvadratnih koji mogu koristiti kao otvoreni prostor za rad, sastanke ili jednostavno provođenje vremena sa prijateljima.

Share Square je jedinstven zbog činjenice da se svako može prijaviti da drži ili sluša časove. Koncept je nastao po ugledu na online društvene platforme, kao što su YouTube i Udemy, koje pružaju mogućnost amaterima i hobistima da podele svoja znanja i veštine, i od njih zarađuju. Inovativni kafić nudi svojim korisnicima četiri specijalizovane učionice za držanje časova, uključujući veliku i moderno opremljenu kuhinju, sobu za IT, prostor za profesionalno šminkanje kao i sobu za muziku. Obezbeđena je i multifunkcionalna prostorija koja se može koristiti za sve druge oblasti, od učenja jezika do pravljenja origamija.

Osnivač ovog prostora, Ryo Ragland, objasnio je ideju koja stoji iza ovog kafića:

-Primetili smo da na društvenim mrežama, dakle u virtuelnom svetu, postoji ogromna potražnja za razmenom veština i znanja, dok takav koncept ne postoji u realnom životu. Proveli smo dosta vremena u pronalaženju najboljeg načina da prenesemo privlačnost društvenih mreža u fizičku platformu koja će ljudima omogućiti da se povezuju na mnogo smislenijem nivou, dok smo istovremeno zadržali aspekte koji čine online svet privlačnim: pristupačnost, jednostavnost, mogućnost da eksperimentišu i isprobavaju nove stvari, a da ne moraju da se posvete na dug rok ili potroše mnogo sredstava – kaže gospodinRagland I dodaje:

-Svi mi vodimo vrlo užurbane i zahtevne živote, tako da u svoje slobodno vreme radimo stvari za koje je potrebno najmanje truda. Share Square ima potencijal da pruži malo te fleksibilnosti koja nam je potrebna, dok nam u isto vreme omogućava da obogatimo svoj društveni život na konstruktivan i raznolik način.

U svetu koji je orijentisan na Internet i društvene mreže, ovakvo mesto će biti osveženje, jer će posetioci moći da se upoznaju i komuniciraju sa ljudima sličnih interesovanja, i to uživo, u realnom vremenu i prostoru. Međutim, iskorišćene su i prednosti online sveta, pa se zainteresovani na sajtu www.sharesqua.rs brzo i jednostavno mogu registrovati i dopuniti svoj račun, pregledati dostupne časove i prijaviti se na njih, oceniti instruktore, a na istom mestu se lako mogu prijaviti da i sami postanu instruktori.

Iza Share Square-a stoji neprofitna organizacija Coordinaide čija je misija da kreira jake osnove za jačanje lokalnih zajednica, povezivanjem pojedinaca, grupa, organizacija i kompanija. Jedan od ključnih načela organizacije Coordinaide je da kroz građenje i koordinaciju jakih društvenih mreža u realnom svetu, zajednice mogu da stvaraju i obezbeđuju resurse i postižu svoje ciljeve kroz saradnju sa obostranom korišću, i bez pomoći sa strane.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *