Izložba o gastarbajterima u Nemačkoj

Povodom 50 godina od potpisivanja Sporazuma o detašmanu tj. zapošljavanju građana tadašnje Jugoslavije u Saveznoj Republici Nemačkoj, generalni konzulat Republike Srbije u Dizeldorfu osmislio je i inicirao izložbu fotografija i originalnih dokumenata o prvim dolascima naših sunarodnika, takozvanih gastarbajtera, u Nemačku, njihovim prvim radnim dozvolama, kulturnim i sportskim klubovima, proslavama Dana Republike i životu u tada za njih “obećanoj zemlji”.

Najznačajniji prikazani dokument (u originalu) je patentno pismo prvom generalnom konzulu SFRJ u Dizeldorfu, koje je lično potpisao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

“Prikazan je deo naše istorije ali i istorije Nemačke koju su naši gastarbajteri gradili sa Nemcima, Turcima, Grcima i pripadnicima drugih naroda. Podršku ovom projektu dao je i gradonačelnik Dizeldorfa Fridrih Koncen omogućivši da se izložba održi u zgradi Gradske skupštine (Rathaus)”, istakla je Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije u Dizeldorfu.

Izložbu su otvorili Ivica Tončev, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i gradonačelnik Dizeldorfa Koncern, a svi oni koji to žele mogu da je vide do 15. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *