Iz Palate Srbija ukradeno 43.000 ordenja

Među osumnjičenim i Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde

Osam osoba je uhapšeno, dok se za dve traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo Palate Srbija i iz kancelarije u njemu odneli 43.000 državnog ordenja, koje kako se procenjuje vredi 50.000,000 dinara, a među osumnjičenima je i Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde.

„U opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica S.H. (52) i S.B. (46) Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica“, saopšteno je.

Osumnjičeni su saslušani, svi su izneli odbrane, nakon čega je Treće tužilaštvo podnelo sudu predlog da se prema četiri lica odredi pritvor, prema dva lica raspiše poternica i odredi pritvor, jer nisu dostupni državnim organima, a prema tri lica mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Jedan od osumnjičenih: Slobodan Homen

Treće osnovno javno tužilastvo u Beogradu nastavlja sa Upravom kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala dalji rad na rasvetljavanju svih detalja predmetnog događaja, a u javnost je procurelo i više detaqa o psumnjičenima.

U periodu od maja 2010. pa do kraja 2018. godine u Beogradu, okrivljeni Slobodan Homen, Slobodan B, Sanja S, Jovan M. i Radomir K, zajednički su, kako se sumnja, izvršili krivično delo – oduzeli tuđe pokretne stvar. Među okrivljenima se nalaze i Ivica Z, Aleksandar T, Novica A, Zdravko G, Aleksandar R. i Olivera P. G. koji su prvoosumnjičenima pomogli u krivičnom delu.

„Do pljačke je došlo kada su Novica A, tadašnji direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), kao i njegovi zamenici Ivica Z. i Aleksandar T, omogućili Slobodanu Homenu, na njegov zahtev, da izvrši uvid u kancelariju 559 u „Palati Srbije“ za koju je bila zadužena osumnjičena Olivera P. G. U kancelariji su od 16. aprila 2008. godine bile smeštene 493 kutije i 541 tubus u kome su se nalazila odlikovanja“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Uvid je bio omogućen na period od godinu dana, bez nadzora i bez ovlašćenja da bi 19. novembra 2009. godine sanduk broj 105 bio zapečaćen u prisustvu Homena, Slobodana B. i Sanje L. Tada je konstatovano i da se u njemu nalazi 1.160 komada ordena zlatne Partizanske zvezde.

U naredbi o sprovođenju istrage dalje se navodi i da su 20. novembra 2009. godine dva lica u prisustvu Slobodana B. donela navedeni sanduk po usmenom nalogu Homena u prostorije UZZPRO i predali ga na čuvanje Anđi P. M.

Nakon nekoliko dana od preuzimanja sanduka, isti je vraćen u blagajnu 28. maja 2010. godine, uz sačinjenu potvrdu. Na njemu je bio zatečen oštećeni voštani pečat i kanap koijm je prethodno sanduk zapečaćen, o čemu je Ana P. M. obavestila okrivljenog Aleksandra R, u tom trenutku svog nadređenog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *