Дританов брат лекар светског гласа из Београда

Млади црногорски опозиционар, председник УРА и лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић доспео је у жижу интересовања целог региона након победе опозиције у Црној Гори, међутим, јавности је мање познато да он има старијег брата Џихана који живи и ради у Београду, а признати је стручњак у области регенеративне медицине и примене матичних ћелија у лечењу болести.

Џихан Абазовић јавности није непознат. О његовим успесима из области медицине којом се бави се прича и пише, гостује у телевизијским емисијама у којим често говори о примени матичних ћелија у лечењу разних болести. Претходних месеци често је и у Србији и у Црној Гори говорио о примнени матичних ћелија у лечењу корона вируса, а да се тад није знало да је реч о рођеном брату младог црногорског политичара. Дритан Абазовић има и сестру која је такође специјалиста медицине и живи у Београду, али и још два брата који живе у Сарајеву.

Међу очигледно врло образованим и успешним младим Абазовићима, Џихан је најстарији, а Дритан се често на друштвеним мрежама хвалио братовљевим успесима. Тако је било и у марту месецу, када је на свом Фејсбук профилу поставио снимак гостовања свог брата на српској Прва телевизији.

“Мој брат, др Џихан Абазовић, за Прву ТВ говорио је о могућностима лечења ЦОВИД-19 (новог коронавируса) помоћу матичних ћелија”, написао је тада Дритан и поделио снимак.

Доктор Џихан Абазовић је специјалиста ургентне медицине, признати је стручњак у области регенеративне медицине и примене матичних ћелија за лечење разних болести, о чему често говори за српске медије. Бави се применом матићних ћелија у ортопедији, неурологији и у оквиру лечења ЦОВИД-19, а потпредседник је Асоцијације за биологију и регенеративну медицину.

Основне студије завршио је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, где је завршио и специјализацију из ургентне медицине, а аутор је и коаутор бројних радова из ове области.

Најближи чланови породице Дритана Абазовића, брат и сестра, годинама живе у Србији, а ту чињеницу су у више наврата против самог Дритана покушали да искористе црногорски суверенисти. То је, према њиховим тврдњама у јеку кампање у Црној Гори, био аргумент да “он слуша директиве које долазе из Београда”.

Оно што, међутим, његов брат ради у Србији, јесте померање граница медицине. Тако је 2015. године учествовао у првој трансплантацији матичних ћелија у којој су пацијенту у колено имплементиране матичне ћелије из карличне кости. Джихан Абазовић је био задужен за сепарацију матичних ћелија као један је од водећих стручњака у региону на том новом пољу регенеративне медицине.

У јавности је уз велике аплаузе испраћен и случај малог Лукаса из Америке, који је након три терапије матичним ћелијама у Новом Сдау почео да комуницира са родитељима. У својој четвртој години. операцију је извео доктор Душан Марић, а Джихан Абазовић је био његов најближи сарданик у стручном тиму.

Заједно са доктором Марићем, Абазовић је учествовао и у хируршкој процедури опоравка хрскавице помоћу матичних ћелија. Овом интервенцијом се стимулишу природне снаге организма, па и матичне ћелије, да опораве хрскавицу. Део тима чинили су поред Абазовића и професор доктор Драган Савић и доктор Васо Кецојевић.

Усред епидемије корон авируса, Џихан Абазовић је често говорио и за српске и за црногорске медије о употреби матичних ћелија у лречењу ковид болесника.

“Матичне ћелије помажу да се стање ових пацијената доведе у мање тешко и да они преживе. Познато је да оне имају широку употребу последњих 10 година и активно се примењују код тешких обољења, тачније, у последњим стадијумима болести. Када код пацијената који су оболели од корона вируса дође до напада на плућа, јавља се такозвана цитокинска олуја која доводи до умирања. И ту матичне ћелије могу да помогну. И примењују се, са мањим или већим успехом – објашњавао је тада Абазовић.

Чини се да браћа Абазовић имају изражене склоности ка томе да оно што се чини немогућим учине реалним, један у политици, други у медицини…

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *