Italija prva u svetu zabranjuje veštačko meso

Italija će zabraniti veštačku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na skupu Evropskih konzervativca i reformista (ECR). Italija je tako prva zemlja na svetu koja se odlučila za taj korak.

„Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi da postane primer drugima kako regulisati tu industriju“, rekao je Lolobriđida (Braća Italije) tokom video-poziva na skupu održanom u Irskoj pod nazivom ‘Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike’ koji je okupio vodeće konzervativne političare.

Istakao je kako je nedopustivo da kvalitetna hrana bude rezervisana samo za bogate.

S njim se u velikoj meri saglasio evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojcečovski (PiS/ECR), dodavši kako se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu i kako sintetičko meso nije meso, kao što ni sintetičko mleko nije mleko, prenosi T portal.

„Koristiti naziv ‘prirodni proizvod’ za nešto što je veštačko po mom mišljenju nije dobar smer“, rekao je, istakavši da Evropska komisija izdvaja više od šest milijardi dolara za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

Međutim, kako piše Euractiv, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci suprotan je onom koji je usvojila Evropska unija, a koji Braća Italije, vodeća italijanska stranka, smatra previše birokratizovanim i neprimerenim za nove izazove s kojima se kontinent suočava.

„Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cenu za ideološke gluposti evropskog Grin dila, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija, koji će dovesti samo smanjenja proizvodnje hrane“, objasnio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanca (Braća Italije).

„Smanjena proizvodnja hrane biće samo zamenjena s većim uvozom, i to iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete, ili pak s proizvodima iz laboratorija o kojima ne možemo ništa reći sa sigurnošću“, dodao je.

Kako bi srušio sadašnji evropski sistem, ECR mora dobro da se plasira na evropskim izborima u junu 2024. i da pronađe saveznike za formiranje alternativne većine levici u Evropskom parlamentu.

„Nakon sledećih izbora računamo na sve snažniji ECR u Briselu“, dodao je Fidanca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *