И Трамп честитао Србима јубилеј СПЦ

Епархија источноамеричка прославила је осам векова аутокефалности СПЦ у катедралном Храму Светог Саве у Бостону у петак и суботу, јавила је телевизија „Храм“. Цркви је јубилеј честитао и председник САД Доналд Трамп.

Прослава јубилеја СПЦ, који је прошлог месеца обележен на централној свечаности у манастиру Жича, почела је још у петак вечерњим богослужењем које је предводио архимандрит Максимос Констас са богословског факултета „Часног крста“ у Бостону, а били су присутни и епископ источноамерички Иринеј и епископ западноамерички Максим.

Владика Иринеј захвалио je свима који су се одазвали позиву да саборно и на тлу Епархије источноамеричке прославe 800 година aутокефалности СПЦ.

Епископ Максим је у својој беседи верницима истакао да вишеструки јубилеј и сабрање све на нови начин и изнова повезују са Господом, надахњујући људе за љубав према Господу и према ближњима, као и за истински живот у Христу.

Након литургије, одржана је и свечана академија која је почела интонирањем оригиналне верзије српске химне и здравицом српском народу.

Уследили су наступи фолклорног ансамбла „Грачаница“ из Бостона, трија „Покрет“ из Београда, певачког друштва „Лира“ чији су чланови дошли из свих крајева Америке, а наступила је и глумица Катарина Радивојевић.

У оквиру прославе, приказан је филм о Светом Мардарију Либертивилском „Тихи кутак Христов“, у режији Радосава Раја Јеврића, а у продукцији манастира Острог.

Присуствовали су и амбасадор Србије Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Српске Обрад Кесић, велики број представника дипломатског кора и сестринских православних цркава са подручја Америке.

Јубилеј Српске православне цркве, епископу Иринеју и верницима на простору Епархије честитао је и патријарх српски Иринеј, али и председник САД Доналд Трамп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *