И привредници из Србије у борби за Хрбљину

Пише: Душан Марић

Афера због земишта на висоравни Хрбљина у југозападној Босни, на граници Федерације БиХ и Републике Српске, коју Општина Гламоч покушава да одузме од њихових власника, ради изградње ветропарка, који би градила приватна фирма из Бањалуке, не престаје а у причу ће се, по свему судећи, укључити и привредници из Србије.

Наиме, Урош Зубић, привредник из Београда, који је рођен на Хрбљини, на њој има велико имање и чија породица је такође на удару ове хајдучије са ветрењачама, спреман је да власницима земљишта плати дупло већу цену од оне коју је одредила Општина Гламоч.

Општина је одредила да власницима за трајно одузимање земљишта плати 15 евра по ару.

-Ја сам спреман да осталим власницима платим 30 евра. Дупло више од Општине.

Лицемерна и увредљива понуда општине Гламоч: Имање породице Марић које се одузима

Али то није све.

-И не тражим да земљиште трајно пређе у моје власништво, већ да то буде привремено изузимање на 30 или 35 година. Да, кад истекне век трајања ветропарка, земљиште остане садашњим власницима и њиховим потомцима.

На питање због чега је спреман да то учини, Зубић одговара да је то његова дедовина, да је он одрастао на Хрбљини и да не може мирно да гледа шта Општина Гламоч ради његовим дојучерашњим комшијама.

-Лицемерно је и увредљиво да власт, користећи силу, покушава да се 23 хектара приватног земљишта дочепа за 34.000 евра а на том земишту се планира пројекат чија ће вредност бити  десетине милиона евра, помиње се 110 милиона евра. Људи који у томе учествују, на челу са начелником Небојшом Радивојшом, очигледно воде рачуна само о свом интересу и интересу инвеститора, док нас власнике третирају као небитне. Иако је у питању наша земља, наша очевина.

Зубић истиче да је спреман не само да исплати 30 евра по ару, већ и да, заједно са групом успешних привредника из Београда и Велике Плане преузме и све обавезе из уговора Општине са садашњим концесионаром, чак и уз извесна побољшања у корист локалне самоуправе.

Отимање дедовине: Колиба породице Кнежевић, која је остати без земље

-Ако је Општини Гламоч стало до својих грађана, а требало би да јесте, прихватањем наше понуде сви би били на добитку. Власници би добили дупло више новца, земљиште им не би било трајно одузето а профитирала би и Општина. Избегли би се бројни судски процеси и трошкови и у изградњу ветропарка би се могло кренути знатно раније него што ће то сада бити случај.

Подсетимо, на предлог начелника Небојше Радивојше, Општинско веће Гламоча је одлучило  да власницима трајно одузме земљиште и исто да под концесију на 30 година приватној фирми из Бањалуке. Одлука је образложена наводним постојањем јавног интереса.

Међутим, Закон о експропријацији Федерације БиХ је јасан и изричит: у овом случају не постоји јавни већ приватни интерес неколико појединаца. Јавни интерес би постојао само кад би ветропарк градила Електропривреда Херцег Босне из Мостара или Електропривреда БиХ.

Ваздушна бања: Висораван Хрбљина место за одмор и душе и тела

Насловна фотографија: Урош Зубић (управом плану) са Душаном Ждером, којем се такође отима земља

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *