И митрополит Немачке тражи заштиту српских светиња

Митрополит Њемачке Августин, егзарх Централне Европе и предсједавајући Православне епископске конференције у Њемачкој обратио се писмом министру спољних послова Њемачке Хајку Масу и указао на тежак положај православних верника у Црној Гори након и у вези доношења Закона о слободи вјероисповијести. Писмо преносимо инегрално.

„Веома уважени господине савезни министре,

као предсједавајући Православне епископске конференције у Њемачкој, дајем себи слободу да скренем Вашу пажњу на нашу православну браћу у Црној Гори, која, након недавног усвајања Закона о вјерским слободама и правном статусу цркава и вјерских заједница од стране црногорског парламента, осјећају да им је повређена вјерска слобода.

Изгледа да ће имплементација овог закона служити као инструмент за отуђење религијских објеката стечених или изграђених прије 1918, за које недостаје званични доказ о власништву. Наша православна браћа у Црној гори су овим мјерама, која доводе у опасност више од осам стотина година континуирано духовно присуство и културно наслеђе, директно погођена.

Моја сабраћа у епископској служби и ја дубоко смо забринути због константних напетости у црногорском друштву, гдје православни хришћани и даље протестују ради очувања својих сакралних мјеста.

Молим за заштиту православних хришћаники и хришћана у Црној Гори од сваке повреде њихових људских и вјерских права.

Остајте у сваком тренутку увјерени у моју молитву као и неограничену подршку Вашим дипломатским напорима у борби за вјерске слободе, како на овом дијелу Земље, тако и широм свијета“, каже митрополит Августин у свом обраћању шефу њемачке дипломатије Хајку Масу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *